Penzioneru iz Donje Piskavice invalidska kolica prijeka potreba

Električna invalidska kolica pomoću kojih bi se lakše kretao i brinuo o teško bolesnoj majci jedina su želja penzionera Jovana Jorgića (59) iz Donje Piskavice kod Banjaluke, koji se zbog oštećenja kičme jedva kreće uz pomoć štaka.
On i njegova bolesna majka Bjelica Jorgić, koja već gazi desetu deceniju života, preživljavaju od njegove skromne penzije i 80 maraka, koliko dobija na ime tuđe njege i pomoći, što nije dovoljno ni za lijekove.
Da nevolja nikada ne dolazi sama svjedoči i primjer ove porodice. Prije nekoliko dana starici je pozlilo, pala je te joj je pukla natkoljenica, pa sada nepokretna leži u krevetu.
U pomoć im priskaču komšije kada i koliko mogu. Jorgić ističe da hrane i drva za ogrev još imaju dovoljno iako zima ne posustaje pred proljećem, koje je kalendarski već stiglo.
"Ne tražim milostinju ni od koga. Sam nekako završim poslove po kući, ali da imam kolica, bilo bi mi lakše. Još nekako teturam sa štakama, ruke me dobro služe, a ako i one izdaju, ne znam kako ću dalje",  kaže ovaj domaćin.
Oslanjajući se na štake, uzdignute glave i sa osmijehom na licu, Jorgić prilazi sudoperu da donese malo vode za staru majku. Iako sam o sebi teško brine, za njegovu Bjelicu ništa mu nije teško.
Osim nje, kaže, nikog bližeg i nema. Sa sjetom na licu pokazuje nam uokvirenu sliku na zidu i ponosno ističe uspomenu na ujaka Uroša Kovačevića, koji je u davna vremena bio nosilac partizanske spomenice.
"U invalidsku penziju otišao sam 1991. godine. Prije nego što su noge počele da me izdaju zbog oštećenja na kičmenim pršljenovima, radio sam u banjalučkom "Incelu", rekao je Jorgić.
S osmijehom na licu prisjeća se tih, kako kaže, srećnih vremena, kada je mogao sam da zaradi koru hljeba. Kako vrijeme odmiče, i ona mu je omrzla.
Jorgić je jedan od 500 članova mjesnog Udruženja penzionera Piskavica. Predsjednik ovog udruženja Stanoje Zrnić kaže da Jorgiće obiđe kad god je u prilici.
"Rado bi im pomoglo i više, ali i udruženje životari od tri marke članarine, koliko članovi izdvajaju mjesečno. Najviše novca potrošimo na finansiranje pogrebnih troškova za umrle penzionere, a ove godine bio ih je 21", rekao je Zrnić.
Dodaje da godišnje uspiju otkinuti neki dinar da pomognu Jovanu i njegovoj majci, ali da je svaka pomoć kratkog vijeka jer nisu u mogućnosti da mu olakšaju kretanje i svakodnevne obaveze.
Apel
Zrnić ističe da Udruženje nastoji na sve načine da dopre do humanih ljudi koji bi ovom penzioneru pomogli da dobije prijeko potrebna kolica.
"Apelujem na sve koji mogu da nam se jave da zajedničkim snagama našem Jovanu kupimo kolica. Svi koji žele pomoći mogu se javiti u kancelariju Udruženja u Donjoj Piskavici ili kontaktirati Jovana na broj 066/730-888", kazao je Zrnić.
Glas Srpske

Tagovi: