Sava premašila 10 metara, prijetnja i podzemne vode

Vodostaj Save na području Srpca premašio je deset metara, a situaciju dodatno pogoršavaju i podzemne vode, zbog čega stanovništvo sklanja stvari iz prizemlja na više spratove kuća.

Poplavljeno je 11, a zaplavljeno više od 30 domaćinstava. Situaciju su pogoršale podzemne vode koje su zaplavile nekoliko kuća u branjenom području Bajinaca.

Sava je poplavila groblje i crkvu Sveti knez Lazar u ovom naselju, a zaplavljena su i dva domaćinstva u naselju Trnjačani, gdje su upućene ekipe Civilne zaštite kako bi ispumpavanjem vode mještanima omogućili prilaz kućama.

"U mnogim domaćinstvima mještani sklanjaju stvari zbog podzemnih voda. Poplavljen je djelimično i teren lokalnog Fudbalskog kluba “Mladost”, rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bajinci Nikola Dumonić.

Sa nabujalom Savom već danima se bori i porodica Štrbac u naselju Kobaš.

"Voda je prodrla u kuću. Majka i ja smo same, brat pomaže koliko može. Da nismo odmah nabavili pumpu, bilo bi pola metra vode u kući. Štala je već odavno poplavljena, stoku smo izvezli kod komšija u selu. Ne znam više šta da radim, velika je ovo muka i tuga", rekla je mještanka Milka Štrbac.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević obišao je ovo područje i uvjerio se da rade pumpe kod crpne stanice u ovom naselju, kao i pumpe kod odbrambenog nasipa, gdje nema opasnosti od značajnijeg prodora vode iz nebranjenog u branjeno područje.

"I dalje smo najviše fokusirani na područje Kobaša, gdje je situacija veoma teška i ukoliko bi se nastavio rast vodostaja broj ugroženih bi mogao biti još veći. Ekipe civilne zaštite čamcima dostavljaju namirnice i hranu za stoku, a za nekoliko domaćinstava smo obezbijedili i ogrev", rekao je Dragosavljević.

Najveći do sada izmjeren vodostaj Save u Srpcu zabilježen je 1974. godine kada je porušeno 18 kuća, a poplavljeno 520 domaćinstava, dok je za vrijeme katastrofalnih poplava iz 2014. godine nivo Save iznosio 1.012 centimetara.

U Odsjeku civilne zaštite Gradiška ističu da je situacija stabilna te da je Sava dostigla istorijski nivo od 887 centimetara.

"Ljudi se bore sa vodom u kućama i mi pomažemo koliko možemo. Podijelili smo stočnu hranu, a ekipe dežuraju u mjestima Vrbaška, Bistrica i Gašnica, gdje je zaplavljeno 17 kuća", rekao je šef Odsjeka civilne zaštite Gradiška Slobodan Knežević.

Iz Republičke uprave civilne zaštite juče su saopštili da se hidrološka situacija u Srpskoj poboljšava te da je nivo Save u Kozarskoj Dubici i Gradišci u opadanju, a da u Srpcu, Brodu i Šamcu stagnira.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je juče da je u stalnom kontaktu sa načelnicima opština koje su zadesile poplave i da prati dešavanja na terenu.

"Vlada će i ovaj put učiniti ono što je u njenoj moći kako bi štete bile sanirane", istakla je Cvijanovićeva.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić kazala je da Vlada još nema procjene s terena o tome kolika je šteta u poplavljenim područjima, te da je na jučerašnjoj sjednici dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS napravi procjene štete na poljoprivrednim dobrima.

"Direkcija za obnovu i izgradnju zadužena je da u saradnji s opštinama napravi procjenu poplavljenih objekata, dok će Ministarstvo lokalne uprave pribaviti podatke o operativnim troškovima koji su nastali tokom poplava", rekla je Rešićeva.

Glas Srpske

Tagovi: