Ovo su djeca sa ljudskim, a ne sa posebnim potrebama

Djeca sa Daunovim sindromom su djeca sa ljudskim, a ne sa posebnim potrebama i što prije treba naći način da se uključe u svakodnevni život, a odraslima treba pružiti priliku da rade, u skladu sa svojim mogućnostima.

Ovo je poruka poslata tokom sinoćne manifestacije ''Ja, sličan tebi, postojim!’’, koju je organizovao Centar ''Dajte nam šansu-Zvjezdice’’, povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Manifestacija se održava već sedmu godinu zaredom, a sinoć je naglasak stavljen na mogućnosti i sličnosti. U programu su nastupila djeca sa različitim poteškoćama u razvoju, kao i djeca tipičnog razvoja, uz podršku Prve baletske škole Banjaluka i KUD „Čajevec“.

Predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić Ninković je istakla da im je želja da pokažu koje su to mogućnosti djece i mladih sa Daunovim sindromom, te da su posebno ponosni na to što su ova djeca postala vidljiva, pa ljudi na ulici više ne okreću glavu od njih, već u njima prepoznaju ličnost, a ne samo poteškoću koju imaju.

Zipa Photo Agency - Borislav Zdrinja

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović je napomenula da resorno ministarstvo podržava udruženja i organizacije koje vode računa da ove osobe dobiju potrebnu pažnju društva i da budu uključena u svakodnevni život, te podsjetila da Ministarstvo svake godine izdvaja novčanu podršku za udruženja koja se kroz svoje aktivnosti bave djecom sa posebnim potrebama.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić istakao je da porodice ove djece zaslužuju visoko poštovanje i podršku.

„Naš zadatak je da stvaramo još bolje uslove za njihov rad i bezbrižan život, ne zato što nas na to obavezuje odgovornost funkcija koje obavljamo, već što nas obavezuje da na njihov osmijeh odgovorimo na najbolji mogući način – podrškom. Svako dijete, pa i “Zvjezdice” imaju samo jedan zadatak – da budu djeca”, rekao je Čudić.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan, jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 hromozoma umjesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Tagovi: