Demant političarima: Struja u BiH nije najjeftinija, već je skuplja i od Srbije, Makedonije i Albanije

Političari često govore da je struja u Bosni i Hercegovini najjeftinija u regionu i to im često bude opravdanje pred poskupljenje ovog energenta.

Međutim, podaci koje objavljuje Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) demantuje tvrdnje političara.

Tako je prosječna cijena električne energije u BiH za domaćinstva tokom 2016. godine iznosila 13,98 pfeniga po kilovat času, što je za 1,5 odsto skuplje nego godinu prije. Istovremeno je električna energija, kako je objavio DERK pozivajući se na metodologiju Evrostata, bila jeftinija u Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

Dakle, nije tačno da plaćamo najjeftiniju struju u regionu.

Još zanimljiviji podatak, koji je takođe objavio DERK, a pozivajući se na metodologiju Evrostata, industrija bogatih Norveške, Danske i Švedske plaćaju električnu energiju jeftinije nego industrija siromašne Bosne i Hercegovine.

Prosječna cijena električne energije za industriju u 2016. godini iznosila je 12,28 pfeniga po megavat času.

Iako je struja za industrijski sektor relativno jeftina, uslovi u kojima privreda radi je takva da, naprimjer, banjalučka livnica „Jelšingrad“ peći uključuju isključivo noći. Svi livci rade noću zato što je u noćnim satima struja jeftinija pa im je jedino tako proizvodnja isplativa.

Srpska cafe

Tagovi: