Poplave u RS: Mještani spasavaju stoku i stvari od vode

Vodostaji rijeka Save, Une i Sane u lokalnim zajednicama u RS ponovo su u porastu nakon obilnih kiša, a u Srpcu su od juče na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

Najteža situacija je u Kobašu, gdje je voda ušla u dvije kuće, dok je zaplavljeno oko 20 domaćinstava, koja iseljavaju namještaj iz kuća i stoku iz pomoćnih objekata.

"Voda je ušla u podrum kuće i krenula da ulazi u hodnik, zbog čega smo počeli sklanjati stvari. Veoma smo zabrinuti i nadamo se da se neće ponoviti katastrofa od prije četiri godine. Pred nama je besana noć", rekao je mještanin Drago Stanković.

Na terenu su predstavnici Civilne zaštite koji donose vreće sa pijeskom i čizme i pomažu stanovništvu.

"Situacija je najteža na potezu od Kobaša do Srbac Sela, gdje je već danima poplavljeno više od hiljadu hektara oranica, a sada opasnost prijeti i domaćinstvima. U nebranjenom području Bajinaca i Gaja zaplavljena su tri domaćinstva, a voda je okružila pravoslavni hram u ovom selu i potopila mjesno groblje", rekao je predstavnik Civilne zaštite Dalibor Košutić.

U funkciji je crpna stanica Ina, gdje pumpe izbacuju višak vode iz branjene zone preko nasipa na Vrbasu, a dodatno se učvršćuje nasip vrećama sa pijeskom na mjestu gdje je došlo do prodora vode preko prelivnog ventila.

Nekoliko sela podmotajičkog kraja u srbačkoj opštini takođe se našlo na udaru bujičnih voda, ali je situacija na ovom području za sada pod kontrolom.

Naglo je porastao i nivo Sane, a prema riječima šefa prijedorskog Odsjeka civilne zaštite Dušana Vranješa, ponovo je zaplavljeno oko 50 domaćinstava.

"Plavne vode su presjekle put Prijedor - Bišćani, a blokiran je i saobraćaj na mostu u Cikotama. Značajno su porasle podzemne i površinske vode u zonama depresija", izjavio je Vranješ.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević izjavio je juče da se u narednih dan ili dva očekuje dalji rast vodostaja Save, koji je i uzvodno od Gradiške u konstantnom porastu.

"Sava je zaplavila nebranjeno područje i poljoprivredno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica, gdje je voda došla do pomoćnih objekata. Voda je prišla blizu magistralnog puta Gradiška - Kozarska Dubica, tako da se može očekivati izlivanje vode i obustava saobraćaja", dodao je Knežević i podsjetio da je od četvrtka na snazi drugi stepen vanredne odbrane od poplava.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu takođe su u porastu i iznad su kote kada se proglašava redovna odbrana od poplava, potvrđeno je u Centru za obavještavanje.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite saopšteno je da je intenzivna kiša uzrokovala povećanje vodostaja rijeka Sane, Une, Save i Vrbasa, koji će, prema očekivanjima hidrologa, brzo početi da se smanjuju, osim nivoa Save, koji će sporije opadati.

Obustava saobraćaja

Na magistralnom putu Prijedor - Novi Grad, u mjestu Dragotinja, došlo je do pucanja lijeve saobraćajne trake, a iz pukotine izvire voda. Saobraćaj je bio potpuno obustavljen na regionalnim putevima Moštanica - Kozarska Dubica, te  Karan - Novi Grad.

Glas Srpske

Tagovi: