Ponovo rastu vodostaji u Srpskoj - zaplavljeno 50 domaćinstava u Prijedoru (FOTO/VIDEO)

Samo nekoliko dana nakon normalizacije vodostaja, rijeke u sjeverozapadnom dijelu Srpske ponovo su su se izlile iz korita. Rijeka Sana u Prijedoru zaplavila je više od 50 kuća, dok su u Novom Gradu zaplavljena tri objekta.

Vodostaj Une u Kostajnci raste iz sata u sat, pa su na snazi mjere redovne odbrane od poplava. Teška situacija je i u Donjoj Gradini, gdje se vodostaj Save približava istorijskom maksimumu od 907 centimetara.

U kostajničkoj Ulici Mihajla Pupina aktiviralo se novo klizište. Klizište je uništilo pristupni put za četiri domaćinstva. 

Kostajnica, klizište
Kostajnica, klizište
Novo povećenje vodostaja Sane donijelo je nove probleme na području Prijedora. U naseljima Tukovi, Raškovac, Gomjenca i Brezičani, površinske vode zaplavile su preko 50 kuća.

"Sve je u Božjim rukama, jednostavno. Ako ne bude kiše proće se dobro. I ovo nije dobro, ljudima je ušlo tamo gdje je ušlo, nije nikom dobro", rekao je predsjednik MZ Tukovi Zoran Јeftić.

Zbog izlivanja rijeke Sane obustavljen je saobraćaj na putu Prijedor-Bišćani, kao i na mostu u mjestu Cikote. Noć u iščekivanju provešće i stanovnici naselja Brezičani.

"Do prve stepenice je došla, a ako bude padavina vjerovatno će opet ući u kuću", izjavio je Milanko Savić iz Brezičana. 

Prije dva dana stanovnici kostajničke ulice Ranka Šipke odahnuli su zbog povlačenja vode iz dvorišta, i vraćanja Une u korito. Danas – ponovo pune vreće pijeskom. Vodostaj je u poslednja 24 časa porastao za oko 80 centimetara.

"Voda lagano ulazi u dvorišta, i nekoliko pomoćnih ovjekata je zaplavljeno. Mi očekujemo rast još nekih 10 do 15 centimetara i ne očekujemo da će voda ući u stambene objekte, ali ništa opet ne znamo, sve zavisi od padavina u toku dana", istakao je portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić.

A u Spomen-području Donja Gradina, kod Kozarske Dubice, nabujala Sava već je ugrozila spomenik Topola užasa.

Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je zaplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste. Tokom noći će, gotovo sigurno, preći istorijski maksimum od 907 centimetara iz 1970. godine. Mjesta gdje bi Sava mogla da se izlije osigurana su vrećama sa pijeskom.

"Do porasta vodostaja gotovo sigurno će doći, pošto očekujemo iz Hrvatske vodeni val, koji bi trebao u utorak da bude ovdje, na ovom mjestu", istakao je Milan Tamanović iz Tehničke službe "Spomen-područja Donja Gradina".

Rijeka Sava u Gradišci prijeti da u Gašnici presiječe magistralnu komunikaciju sa Kozarskom Dubicom.

"Republička uprava je dostavila još dvije dodatne pumpe i mišljenja smo da će oni onemogućiti daljni porast vode kad su u pitanju oborinske i podzemne vode", naglasio je direktor Republičke uprave civilne zaštite Srpske Mile Međed.

Na području Novog Grada, Una je zaplavila tri kuće u naselju Vidorija, a zbog izlivanja rijeke Sane neprohodni su putni pravci Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

RTRS/Agencije

Tagovi: