Marija Vuković-Milićević, žena letač: Nikada mi se nisu slomila krila

Samo gledajte, svi vi muškarci. Pokazaću vam šta žena može da uradi. Obletjeću državu... Trkaću se do Mjeseca ... Nikad neću ni pogledati iza sebe, rekla je ovo još davne 1931. Edna Gardner-Vajt, američka avijatičarka.

Naime, u galeriji Kulturnog centra u Trebinju protekle sedmice je predstavljena knjiga u kojoj je autorka obuhvatila biografije preko 2.000 svjetskih žena letača.

Promovišući svoju knjigu, Radmila Tonković, koja je više od 20 godina radila u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Beogradu, prvi vazduhoplovni novinar i vrsni poznavalac ruske vazduhoplovne tehnike, naglasila je da ovo djelo predstavlja važan doprinos na polju istorije vazduhoplovstva, posebno žena iz ove oblasti.

Pilot Marija Vuković-Miličević je svoj život posvetila vazduhoplovstvu, a sada joj zadovoljstvo predstavlja da prati svoju prijateljicu koja je deset godina pisala ovu knjigu o ženama koje su ravnopravno sa muškarcima ispisale istoriju vazduhoplovstva i kosmičkih putovanja. Kako ističe, nikad nije prestala da živi za nebeske visine niti je dozvolila da joj neko polomi krila.

O svojim krilima koja i danas lete, makar u mašti i sjećanju, ova "nebeska heroina" je govorila s ljubavlju.

Marija je rođena 1944. godine u Subotici u letačkoj porodici. Majka Marija bila je pilot jedriličar, a otac Stevan padobranac. Odmalena je voljela da leti i u šali kaže da njenim venama ne teče krv, nego kerozin. U toku svoje karijere postigla je pet državnih rekorda u padobranstvu - visinski skok sa 5.380 metara bez zadrške.

No, 1965. godine, pri obaranju svjetskog rekorda u padobranskim skokovima u Portorožu, kao reprezentativka bivše Jugoslavije, doživjela nezgodan pad koji je za posljedicu imao komu, a nakon buđenja iz kome je zauvijek prestala sa vazduhoplovnom karijerom.

Kaže da je imala na hiljade letova i skokova, ali i veliki broj rekorda, među kojim ipak izdvaja jedan visinski skok kojim je postavila rekord daleke 1965. godine, a oborila ga je tek 2007. godine skakačica Radmila Đurić.

"Ja sam te daleke godine postavila rekord skokom sa 5.380 metara bez kiseonika, sa veoma bednom opremom, a taj rekord je tek pre jedanaest godina oboren", kaže ova sedamdesetčetvorogodišnja dama.

Za kratko vrijeme padobranskih skokova postigla je pet državnih i jedan svjetski rekord, što je u plavim visinama držalo sve ove godine.

Radeći decenijama kao vještak građevinske struke, za sebe u šali kaže da je ponovo ostala da leti kao "vještica", jer su tako u šali nazivali žene vještake. 

"I nakon povrede sam ipak stalno ostala u vazduhoplovnom sportu i pomagala vazduhoplovce, jer sam bila na takvom položaju da mogu sakupljati donatore koji su bili voljni da pomognu.

Kaže da je ništa, da nije bilo one kobne povrede, ne bi moglo odvojiti od letenja i skokova, jer je leteći nekadašnjim starim utvama sa otvorenom kabinom oboljela i od sinusa, a onda sjela i u eltu 1, zatim u "Ikarusov" kurir i druge lake avione.

Iako se rano završila njena karijera kao žene padobranca, ljubav prema vazduhoplovstvu ne jenjava. Marija je padobranac sa dozvolom FAI 273/2838 i žena motorni pilot sa dozvolom FAI 46 G-8. U svojoj karijeri bavila se vazduhoplovnim modelarstvom, a danas je počasna članica Akademskog aerokluba i članica Udruženja žena letača.

Nezavisne novine

Tagovi: