Srbac: Hiljadu hektara njiva pod vodom

U Srpcu je na snazi prvi stepen odbrane od poplava. Vodostaj rijeke Save u ovoj opštini dostigao je kotu od 860 centimetara, kada se proglašavaju redovne mjere odbrane.

Danas do 13 časova vodostaj ove rijeke porastao je za novih 10 centimetara i ima tendenciju daljeg rasta.

Poplavljen je riječni pojas do savskog odbrambenog nasipa nizvodno od Gaja i Bajinaca do Kobaša u dužini od oko 40 kilometara. 

Mada nema preciznih podataka, procjenjuje se da se pod vodom nalazi oko hiljadu hektara obradivih i drugih površina. 



„Za sada su zaplavljena tri domaćinstva, jedno u Gaju i dva u nezaštićenom dijelu Bajinaca, ali voda nije ušla u kuće“, kaže stručni saradnik u Štabu Civilne zaštite Srbac Dalibor Košutić.
On dodaje za BN portal da se neprestano prati stanje na terenu, a posebna pažnja posvećuje se stanju i funkcionisanju odbrambenih nasipa, crpnih stanica i drugih vodozaštitnih objekata. Na tome su angažovane ekipe svih komponenti sistema Civilne zaštite u ovoj opštini.
Zbog visokog vodostaja Save, usporen je protok Vrbasa u donjem toku, koji se izlio iz svog korita i poplavio dio nezaštićenog područja Bajinaca. Kuće nisu ugrožene, ali je voda stigla blizu mjesne crkve i groblja, što je inače uobičajena pojava u poplavama većih razmjera u ovom kraju. 
Stanovništvo na ugroženom području brinu nestabilni vremenski uslovi i najavljene padavine, dok nešto optimizma ulijevaju informacije o opadanju vodostaja pritoka rijeke Save. 


Tagovi: