''Sirotanovići'' su nastali jer niko nije imao curu

Bio je 8. mart, Dan žena, 2003. godine kada su se u bifeu tadašnjeg Filozofskog fakulteta na mjestu gdje se danas nalazi Akademija nauka i umjetnosti RS okupili osnivači budućeg Antikulturnog teatra ''Alija Sirotanović''.

Da je neko od njih - redom su to bili studenti - tada imao curu, moža bi po banjalučkom Parkiću tražili karanfile i licidarska srca pa ''Sirotanovići'' nikada ne bi ni bili rođeni. Sudbina (ili tajna služba Sjeverne Koreje, čiji je Dušan Jokić samoproklamovani konzul) htjela je drugačije.

AKT "Alija Sirotanovića" 8. marta proslavio je 15 godina postojanja i tim povodom je upriličeno malo slavlje u kafeu ''Kadar'' u Banjaluci. 

"Sirotanovići'' su prvi put nastupili prije 15 godina Klubu "Kastra" u Banjaluci,  a prvi skeč snimljen je u Domu kulture u Zalužanima.

''Brojni članovi su prošli kroz Sirotanoviće i Sirotanovići su prošli kroz brojne članove. Kao protočni bojler smo bili jedno vrijeme, kao digestivni trakt - uđe čovjek, izađe da ne kažem šta: Marko, Mirko, Dubravko, Krema, Svire...'', nabrojao je Igor Kalaba - ono što je Sleš za "Guns and Roses", on je za ''Sirotanoviće'' -  važne ličnosti iz istorije ove komedijaške družine.

Nakon legendarne predstave u Zalužanima (ako je vjerovati Kalabi i Jokiću) uslijedio je do sada neprekinuti niz nastupa, ali i televizijskih emisija i skečeva u ''zemlji i inostranstvu'' koji traje do danas.

Kalaba i Jokić su zaslužnim članovima, među kojima je i poznati stend-ap komičar Mirko Komljenović Mirkan, ali i novinarima, uručili zahvalnice, ''za nesebičnu podršku antikulturi i krajiškom romantizmu'', što je ukratko umjetnički pravac kojim "Sirotanovići" nastavljaju kretanje.

"Kujemo plan da antikultura postane mejnstrim kultura i da kulturna elita završi kao porodica Čaušesku", obećava Kalaba. "I da se ukine roming na liniji Karlovac-Karlobag-Virovatica", nada se Jokić.

Mondo

Tagovi: