Sarajevo spustilo rampu za Putinove bajkere

Vođi najpoznatije ruske moto-grupe ''Noćni vukovi'' Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu i predsjedniku srpskog ogranka ove organizacije Nišliji Saši Saviću zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu – prenose sarajevski mediji.

Ovaj potez uslijedio je poslije reakcije Ambasade SAD u Sarajevu koja je ruske bajkere proglasila za ''bezbjednosnu prijetnju''.

Odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.Ostali članovi “Noćnih vukova” u slučaju eventualnog ulaska u BiH biće posebno tretirani – navode sarajevski mediji.

Povod za rampu dvojici vođa ruske moto-grupe jeste najavljena bajkerska turneja “Ruski Balkan”, na čijoj je maršruti – Republika Srpska. Motociklisti iz Rusije, zajedno sa “braćom po točkovima” iz regiona planiraju da od 19. do 28. marta naprave turneju po Srbiji, ali i gradovima u Srpskoj – Bijeljini, Brčkom, Doboju i Banjaluci.

Iako su na mapi “Noćnih vukova” isključivo pravoslavni manastiri i istorijski spomenici, dolazak ruskih motociklista izazvao je veliku pažnju u političkim krugovima. Bajkerska tura, posebno u prozapadnim krugovima država regiona, dočekana je kao gest produžene ruke ruske diplomatije i podrška Srbiji u jeku pritisaka Brisela i Vašingtona.

Zabrana ulaska vođama “Noćnih vukova” stigla je poslije jasnog miga diplomatskih predstavnika SAD, pišu Novosti. Američka ambasada u Sarajevu saopštila je u srijedu da posjete kakva je najavljena bajkerska tura “negativno utiču na stabilnost, da nisu korisne i da ih ne treba podržavati”.

Predsjednik srpskog ogranka udruženja motociklista “Noćni vukovi” Saša Savić ne krije ogorčenje zbog poteza vlasti u Sarajevu, ali i tendencioznih tumačenja bajkerskog putovanja.

Na našoj maršruti isključivo su crkve, manastiri i istorijski spomenici. Politike tu nema nigdje, a posebno ne ugrožavanja bilo čije bezbjednosti – navodi Savić. – Ovim putovanjem ne provociramo nikoga, niti pozivamo na bilo kakve sukobe. Negovanje tradicije, poštovanje predaka i rad na približavanju naroda, međutim, niko nam ne može zabraniti. Poštujemo svaku legalnu vlast u zemljama kroz koje prolazimo. Ne smjenjujemo vlade, kako nas često zlonamjerno optužuju. “Noćni vukovi” u miru njeguju sjećanje na veze Rusa i ostalih naroda. Sve ostalo su gole optužbe i propaganda.

Ruska bajkerska organizacija “Noćni vukovi” bliska je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Njen vođa Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg zalaže se za širenje duha pravoslavlja i smatra se osvjedočenim prijateljem srpskog naroda. “Vukovi” su bili u Putinovom društvu tokom posjete Beogradu 2009.

Novosti.rs

Tagovi: