Alarm: IRB Srpske leglo nepotizma

Još od svog osnivanja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je u fokusu javnosti zbog afera koje potresaju ovu javnu instituciju.

Pored spornog načina rada i političkog uticaja pri dodjeli kredita, IRB je postala poznata i kao mjesto za zapošljavanje članova porodica nosilaca najviših funkcija u IRB-u.

Tokom 12 godina postojanja u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske nije prestajao da cvjeta nepotizam. Aktuelna direktorka Snežana Vujnić prednjači u zapošljavanju svoje rodbine, pa je u IRB-u obezbijedila mjesto za svog sina. 
Marko Vujnić, rukovodilac Odjeljenja za finansije u IRB RS, sin Snežane Vujnić, direktora IRB-a. U toku radnog vremena vodi očevu transportnu firmu "Vujnić transport".
Zanimljivo je da prvi posao u IRB-u Marko Vujnić dobija u vrijeme kada je Vujnićeva bila izvršni direktor za računovodstvo i finansije, pa mu je posao referenta dodijeljen u njenom sektoru. 
Kada je Vujnićeva imenovana za direktora, njen sin je unaprijeđen za rukovodioca odjeljenja. Tu ne prestaje briga Snežane Vujnić za svoju užu i širu porodicu.
Mara Milovac, referent u Odjeljenju za računovodstvo u IRB-u, zaova Snežane Vujnić, direktora IRB-a. U toku radnog vremena radi za privatni računovodstveni biro Snežane Vujnić.
Ni ostali visokopozicionirani funkcioneri IRB-a nisu svoje najbliže srodnike ostavljali bez dobro plaćenih pozicija u ovoj instituciji.
Duško Gluvić, šef odsjeka u Sektoru za plasmane u IRB RS, sin Nade Mirjanić Gluvić, predsjednice Nadzornog odbora.
Jelena Brkić, referent u Odjeljenju za računovodstvo u IRB RS, vjerenica Ivana Vidovića, izvršnog direktora, člana Uprave.
Darko Dulić, referent u Sektoru za opšte i pravne poslove, sin Antonije Dulić, direktora Sektora za opšte i pravne poslove u IRB RS.
Premijerka Republike Srpske, koja je i sama optuživana za nepotizam u slučaju zapošljavanja sina u Elektroprenos BiH, tvrdi da o nepotizmu u IRB-u ne zna ništa.
Iz Investiciono razvojne banke je nemoguće dobiti bilo kakve informacije. Veliki broj pitanja koje je BN televizija proteklih mjeseci uredno dostavljala IRB-u, ostao je bez odgovora. Nezakonite aktivnosti u ovoj instituciji posljednjih godina sve više izlaze na površinu. 
Tužilaštvo BiH je protiv Snežane Vujnić i još 15 osoba podiglo, a Sud BiH potvrdio, optužnicu zbog sumnji da su oštetili bankarski sektor za iznos veći od 120 miliona maraka. Vujnićeva je međutim i danas direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.
BN TV

Tagovi: