Raste broj maljoletnih prestupnika u RS

Broj maloljetnih prestupnika u Republici Srpskoj povećava se iz godinu u godinu, a poseban problem su maloljetnici koji se u policijskim evidencijama pojavljuju po više puta.

Stručnjaci već godinama apeluju da se sa prevencijom treba početi u prvim razredima osnovnih škola, ali nam nedostaje stručnog osoblja, za razliku od onih koji već godinama po šablonu kažnjavaju djecu jedinicama i “magarećim” klupama.

Stastički podaci za protekle dvije godine potvrđuju povećanje broja kako maloljetnika u sukobu sa zakonom, tako i broj krivičnih djela maloljetnika.

Tokom prošle godine evidentirano je 77 maloljetnika koji su počinili 90 krivičnih djela, a u 2016. godini bilo je 52 maloljetnika koji su počinili 78 krivičnih djela.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, navodi da su najčešće dječaci ti koji dolaze u sukob sa zakonom.

"Tokom prošle godine evidentirano je 70 maloljetnika izvršilaca krivičnih djela i sedam maloljetnica. Najčešći uzrast je između 16 i 18 godina, zatim sljede od 14 do 16 godina, dok je jedan izvršilac bio ispod granice od 14 godina", izjavila je portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Najčešća krivična djela u režiji maloljetnika su krađe, teške krađe, oštećenja i oduzimanja tuđe stvari, zatim nanošenje teških i lakih tjelesnih povreda, te krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

U januar i februaru ove godine već je evidentirano 11 maloljetnika koji su počinili 20 krivičnih djela, a taj broj je danas I veći, jer hapšenja ne prestaju.

Banjalučka policija je protekle sedmice uhapsila dvojicu maloljetnika nakon što su u mjestu Piskavica kod Banjaluke opljačkali crkvu.

Uhapšeni su šesnaestogodišnjak i njegov godinu dana stariji saučesnik.

Policiji je kako saznajemo, prijavljena pljačka novca iz crkve u selu Slavićka, odnosno dobrovoljnih priloga građana u iznosu od oko 100 maraka.

"U pitanju su maloljetnici koji su poznati kao izvršioci krivičnih djela krađa, tako da nije trebalo previše vremena da se oni identifikuju i uhapse", naveo je izvor iz istrage.

Psiholog Aleksandar Milić ističe da je broj maloljetnih prestupnika u proteklim godinama povećan za 100 odsto, a glavni krivci su roditelji i škola.

"U okviru porasta poremećaja mentalnog zdravlja kod cjelokupne populacije, raste i broj maloljetnika u sukobu sa zakonom. Primjetno je da se škola i roditelji nedovoljno snalaze, pa ne razvijaju dobre navike kod djece koja nisu okupirana radnim aktivnostima, sportom, igranjem uopšte", smatra Milić.

Dodaje kako smo svjedoci da su posljednjih godina dječija igrališta pusta i zarasla, jer većina djece ne izlaze napolje.

"Nevjerovatno je da na prve poremećaje kod maloljetnika nailazimo u školama, gdje nema adekvatnog pristupna nastavnika, odnosno stručnog osoblja. Radi se po šablonu, pa ukoliko djete ne zna- dobije jedinicu i u nastavku školovanja nailazimo na ozbiljnu prepreku od strane djeteta koje odustaje od učenja", dodaje Milić.

Ukoliko je neko dijete nemirno smjeste ga u izdvojenu klupu i tako postaje marginalizovano u najranijem životnom dobu, kaže psiholog Milić.

Stručnjaci smatraju da je jedino pravo rješenje problema maloljetnika u sukobu sa zakonom, prevencija u najranijoj fazi, odnosno u školskim klupama. Adekvatniji pristup nastavnog osoblja, odnosno strpljenje prema đacima, te veće angažovanje roditelja.

Trenutno se ogromne investicije ulažu u programe za maloljetnike koji su se oglušili o zakonu, dok su sredstva za prevenciju mizerna.

(Euro Blic)

Tagovi: