Prnjavorska umjetnica Jelena Fužinato izlaže u Beogradu (FOTO)

Izložba ''Dio nečega većeg i boljeg od tebe'', autorke Jelene Fužinato otvorena je 1. marta u Umjetničkom prostoru U10 u Beogradu.

Prnjavorčanka Jelena Fužinato studije umjetnosti započela je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 2009. godine, a od 2012. do 2015. pohađala je postdiplomske studije na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu, na studijskom programu Kunst im Kontext (Umjetnost u kontekstu).

Ona je do sada izlagala u nekoliko evropskih gradova, a radovi predstavljeni na izložbi “Dio nečega većeg i boljeg od tebe” predstavljaju zabilješku intimnog i subjektivnog.


“Na izložbi su pokazani monohromni radovi iz serije radova “Posmatranje sa sigurne udaljenost” (grafit na papiru), “Sve dok se sjećamo”  (grafit na dasci), “Down” (grafit na zidu), i “Dio nečega većeg i boljeg od tebe” (AV instalacija) po kojoj je i nazvana sama izložba. Radovi predstavljaju zabilješke intimnog i subjektivnog. Međutim, pri pažljivijem sagledavanju, moguće je uočiti zajedničke slike koje su uticale na stvaranje kolektivnih slika. Postavlja se pitanje u kojoj mjeri autentična sjećanja čine dio zajedničkih ideja i obrnuto”, kaže Fužinato.

Ona ističe kako je umjetniku svaka izložba bitna, te da je biti dio Umjetničkog prostora U10 od izuzetnog značaja u pogledu preuzimanja inicijative u izgradnji kulturne politike grada.

“Prostor u kome se nalazi izložba (Umjetnički prostor U10) je inicijativa mladih aktivnih umjetnica i umjetnika koji su shvatili šta je potrebno sceni, i koji udruženo nude ono šta misle da je važno za njihov grad. Zbog toga je za mene dobro biti dio tog kruga, jer vjerujem u samoorganizaciju i preuzimanje inicijative u gradnji i krojenju kulturne politike grada”.

Na pitanje o mogućnosti organizovanje samostalne izložbe u Prnjavoru, Jelena ističe kako je teško dati koncizan odgovor, jer, kako kaže, ne postoji niti sistemska podrška, niti interes javnosti za vizuelnu umjetnost u manjim centrima.

“Bez institucijalne podrske nemoguće je njegovati kritičku misao u društvu, bez angažovanog i kritičkog mišljenja društva nemoguće je krojiti kulturnu politiku. Ne mislim da je našem gradu neophodan umjetnički prostor kakvi postoje u velikim centrima, ali sam uvjerena da su umjetničke intervencije i projekti, koji bi na bilo koji način okupljajli ljude i omogućavali razmjenu mišljenja, bila važna mjesta gdje se formiraju kolektivne ideje. Za mene, Prnjavor je mjesto gdje dolazim da radim, ali ne i da izlažem”, rekla je Jelena Fužinato.

Radovi prnjavorske umjetnice zidove Umjetničkog prostora U10 krasiće od 01. do 17. marta.

Prnjavor.info

Tagovi: