Ulica Veselina Masleše, svjedok mnogih epoha

Ono što je za Sarajevo Baščaršija, a za Beograd Knez Mihailova, za Banju Luku je ulica Veselina Masleše, daleko poznatija po svom narodnom nadimku – Gospodska ulica.

Brojni banjalučki intelektualci isticali su u više navrata da bi Gospodsku ulicu trebalo proglasiti nacionalnim spomenikom, jer je ona svjedok mnogih epoha.

Nalazi se u centru Banje Luke, u produžetku Trga Krajine. Sa popularnim “parkićem”, koji se proteže do Narodnog pozorišta RS, Gospodska ulica čini čuveno šetalište.

Istoričar Zoran Pejašinović u knjizi “Banja Luka – alejama sadašnjosti i prošlosti” navodi da je ovoj ulici ime dao bogati banjalučki trgovac Tomo Radulović, koji je 1878. godine na svoju zgradu “Albaniju” postavio natpis – Gospodska ulica.

“Nova, austrijska vlast prihvatila je taj naziv. Između dva svjetska rata ulica je nazvana po španskom kralju Alfonsu XIII, za vrijeme NDH nosila je ime Mile Budaka, a nakon Drugog svjetskog rata dobila je današnji naziv” – ističe Pejašinović.

S njene obje strane, navodi on, smjenjuju se razne prodavnice, robne kuće, moderni butici, zlatare.

Gospodska ulica odstupa od pravolinijske sheme, a to je uzrokovano terenom, odnosno Muslinom barom i Pirijinom baštom, koje su se tu nalazile devedesetih godina 19. vijeka.

Zgrada “Albanija” srušena je 1957. godine zbog gradnje “Čajevčevog” nebodera. Nasuprot “Albanije” izgrađena je poslovno-stambena zgrada “Titanik”, koja je srušena u zemljotresu. Sada se na tom mjestu nalazi Robna kuća “Boska”.

Borac za slobodu i narodni heroj

U zgradi trgovca Masleše 1906. godine rođen je njegov sin Veselin Masleša, po kome je Gospodska ulica dobila ime. Masleša je bio borac za slobodu i narodni heroj. Studirao je pravo u Zagrebu, ekonomiju u Frankfurtu, a političku ekonomiju i sociologiju u Parizu. Veselin Masleša u Banjoj Luci, pored ulice, ima i kulturno-umjetničko društvo.

Avaz

Tagovi: