Ko zakasni sa knjiženjem imovina u FBiH platiće taksu za naknadni upis vlasništva

Ukoliko u predviđenom roku ne podnesu zahtjev za knjiženje, vlasnici imovine u FBiH trenutno raseljeni u RS neće bez nje ostati, ali će morati platiti takse da bi naknadno bili upisani kao vlasnici.

"Ta imovina je njihova, ona se ne može oduzeti, jedino u čemu je problem… Ako ljudi u roku od godinu dana ne prijave svoju imovinu, ona će biti upisana na vlasnika koji je bio prije. E sada, ako oni budu naknadno tražili promjenu vlasništva, moraće da plaćaju određene takse, koje se kreću od 600 do 700 KM", izjavio je Mirko Nikić, koordinator za imovinsko-pravne poslove izbjeglih, raseljenih i povratnika u Gradskoj upravi Doboj.

S obzirom na to da je upis vlasništva u zemljišne knjige u Kaknju već okončan, Petko Malić, koji je iz jednog tamošnjeg sela tokom rata došao u Doboj, moraće da izdvoji novac da bi bio evidentiran kao vlasnik imovine.

"Nisam znao, da sam znao za rokove otišao bih. Ko ne bi otišao? Kuća je porušena, od kuće nemam ništa, ali imam zemljište. Zemlju moram na sebe upisati, neću je pokloniti državi. Mislim, da je država – država, poklonio bih, nema ni države, nema ništa", požalio se Malić.

Milojko Stević ima imovinu u Tumarama, opština Lukavac.

"Imam više od stotinu dunuma zemlje i imam dosta zemlje koja nije na meni, vodi se na djedu i ocu", kaže Stević.

U 340 katastarskih opština u FBiH proces prijave imovine je već završen, postupak je u toku u 166, a još u hiljadu katastarskih opština treba da se obavi taj posao, koji je započeo prije nekoliko godina.

Na području Doboja živi oko 4.000 porodica čija imovina se nalazi mahom u Maglaju, Zavidovićima, Lukavcu.

"Pojedini dijelovi tih opština su trenutno u fazi popisa. Mi smo ljudima podijelili spisak tih opština, kada je počela registracija, i šta treba od papira", navodi Mirko Nikić.

Milojko Stević kaže da treba da pripremi posjedovni list i rješenje o ostavinskoj raspravi.

"Ako ne budem imao nešto od tih dokumenata na kraju će moći putem svjedoka da se uknjiži imovina", rekao je Stević.

Kada se za pojedinu katastarsku opštinu u FBiH raspiše javni poziv za upis vlasništva nad imovinom u zemljišnim knjigama, odnosno gruntovnicama, rok za prijavu je dva mjeseca od dana objavljivanja poziva. Ukoliko u tom periodu vlasnik ne prikupi potrebnu dokumentaciju, može tražiti produženje roka za još tri mjeseca, a krajnji rok za podnošenje prijave je godinu dana.

Nezavisne novine

Tagovi: