Umjetnica Saša Tatić u svjetskoj konkurenciji

Umjetnica Saša Tatić iz Srpca našla se među 17 internacionalnih umjetnika koji su 16. februara izložili svoje radove na grupnoj izložbi ''Immer Ärger mit den Großeltern/The Trouble With Grandparents'' u Drezdenu.

Ona je predstavila vizuelni performans pod nazivom „The Bedrock“ koji je dobio pozitivne kritike na prošlogodišnjoj izložbi „Heterotopija“ koja je organizovana u Srpskoj kući u Londonu.

Saša je diplomirala prije četiri godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci, a master studije je završila prošle godine u Vajmaru na prestižnom Bauhaus Univerzitetu. Mlada umjetnica talenat je usavršavala na programu Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije i postala stipendista DAAD – Njemačke akademske službe za razmjenu, što joj je dodatno omogućilo da upozna mlade i talentovane ličnosti iz cijelog svijeta.

"Volim slobodu i nonkonformizam i nikada nisam željela da se ograničim na samo jedan medij. Polja mojih interesovanja su mnogobrojna, te bilo da se radi o videu, fotografiji, performansu, instalaciji ili crtežu sve ih legitimno primjenjujem prilagođavajući se potrebama trenutne ideje", kaže Saša.

Učešće na izložbi u Londonu, zajedno sa još 12 umjetnika iz Srbije i BiH, omogućilo je bolju vidljivost umjetničke scene sa naših prostora i kvalitetnije razumijevanje socio-ekonomskih i društvenih prilika na području Balkana.

„Na ovaj način smo predstavili različita politička i kulturna iskustva našeg područja reaktualizujući ih u izmještenom prostoru. Moj performans je nastao spontano, u periodu pripreme praktičnog dijela master rada, a radnja je prikazivala kopanje temelja kuće. Ovaj rad u formi videa i fotografije bavi se poređenjem životnog statusa kroz generacije, pitanjima nasljedstva i nematerijalnih vrijednosti, a izložba u Drezdenu je obuhvatila cjelokupan opus radova baziranih na istoj tematici“, ističe Saša.

Njen video rad „Point of View“ dobio je nagradu na filmskom festivalu „60 sekundi“ u Kopenhagenu, a predstavljen je i na festivalu u Renu i uključen u program bijenalea video umjetnosti pod nazivom „Videoprojekt“ koji je održan u Anžeru.

"Tematika kojom se pretežno bavim u svojim radovima je bazirana na ličnom iskustvu, u pokušaju da selektujem specifične adaptivne vještine razvijene s potrebama sadašnjeg vremena. U pitanju su funkcionalni oblici ponašanja koji se konstruišu na individualnom nivou, ali zbog svoje mnogobrojnosti i sve češće podudarnosti prerastaju u masovnu pojavu koja reflektuje odlike tranzicionog savremenog društva“, kaže Saša.

Iako već godinu dana živi u Berlinu koji je ispunjava u umjetničkom i svakom drugom pogledu, Saša i dalje održava kontakte sa mladim i perspektivnim umjetnicima iz Srpske i BiH i ističe dobre odnose sa Muzejem savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

„Na našim prostorima se još uvijek vodi neka nevidljiva borba između ravnopravnog prihvatanja tradicionalnih i savremenih načina izražavanja umjetnosti. Otvaranjem novog smjera Multimedijalne umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci napravljena je dobra podloga za velike promjene”, kaže Saša.

Ona je sa još četvoro umjetnika iz BiH prije četiri godine kreirala projekat za popularizaciju savremene umjetnosti i medija „Apartman“ koji je predstavljen na četiri izložbe u privatnim stanovima u Banjaluci. Ovakav alternativni način prezentovanja savremene umjetnosti proizašao je iz potrebe da se reaguje na hronično nepostojanje dovoljno kvalitetnih izlagačkih prostora na lokalnom i državnom nivou.

Ova godina će joj biti dinamičnija nego ikada, pa je tako očekuje pet samostalnih izložbi u Kragujevcu, Sopotu, Užicama i Beogradu, a u planu je da od aprila do juna boravi u Beču na umjetničkoj rezidenciji organizovanoj od strane KulturKontakta Austrija u saradnji sa austrijskom vladom.

Tagovi: