Misteriozne cigarete iz Kine na sarajevskim ulicama idu ko alva

Dobar dan, molim vas jednu šteku ''ashime''. To vam je 15 maraka - hvala, prijatno.

Ovako teče razgovor na mostu u sarajevskom naselju Otoka. Ništa drugačije nije ni na pijacama Markale i Ciglane, gdje se prodaju cigarete nesvakidašnjih brendova, bez akciznih markica, ispod stola, za stalne, naviknute mušterije.

Isti otrov

"Što bacati pet maraka za kutiju cigara kad ih ima za dvije marke. Isto je to, otrov - otrov", govori nam jedan od stalnih mušterija prodavača na Ciglanama.

Rijetko će neko na pijacama pronaći cigarete poznatih i originalnih brendova. Cigarete pakovanja ''marble'' i ''ashima'' koje se, kako pišu evropski mediji, proizvode u dalekoj Kini, na bh. ulicama mogu se kupiti za svega dvije marke po kutiji, a ako uzimate šteku, onda je jeftinije! Kada upitate prodavača na ulici gdje nabavlja ove cigarete, odgovara diplomatski i neodređeno: ''Donesu mi.''

Nema ih u legalnoj prodaji u Bosni i Hercegovini. Potvrdio je to za naš list i Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

"Ove cigarete koje ste spomenuli ne prodaju se zvanično na tržištu BiH. Niko ih legalno ne distribuira", kaže Kovačević.

Kovačević: Nisu u legalnoj prodaji
On za naš list naglašava da je evidentno i da je svima jasno da i u našoj zemlji postoji crno tržište duhana. Već odavno.
"Logično je da zbog povećanja akciza koje se događa od 2009. godine praktično svake godine Upravni odbor UIO donosi tu odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete i duvan, a u pravcu usklađivanja oporezivanja akcizom s legislativom EU, postoji crno tržište. Iz godine u godinu podizanje tog opterećenja akcizom vjerovatno određene grupe ljudi navode na nelegalnu prodaju duvana i duvanskih proizvoda", dodaje Kovačević.

Dodao je da za preciznije podatke o oduzetim cigaretama i duvanu treba pitati entitetske inspektorate jer su kontrole pijaca, maloprodajnih mjesta, u njihovoj nadležnosti.

Jedan od švercera duvanom i cigaretama otkrio je da cigarete koje on prodaje po BiH dolaze s Kosova. 

Ulična prodaja nesvakidašnjih brendova iz Kine   (Foto: A. Durgut)
"Ne mogu više ništa govoriti, ne želim da me uhapse", kaže naš sagovornik.
Nakon kraćeg uvjeravanja, otkrio nam je kako on nabavlja robu.
"Ide to u manjim količinama. Polako, ali sigurno. Čim si gladan, povučeš previše, uhvate te, padneš i ideš u zatvor. Onako, ne treba biti gladan. Moja roba je s Kosova. Te cigarete prave se u posebnim ilegalnim fabrikama. Eto, dosta od mene", govori nam ovaj švercer.
Kako pokazuju izvještaji policijskih agencija u regionu i Evropi, primjera radi iz Rumunije, lani su među najviše švercovanim cigaretama upravo bile ''ashima'' i ''marble'' te, ''mermer'', ''plugarul'', ''jin ling'' i ''marlboro'', a šverceri su najčešće iz Moldavije, Ukrajine, Bugarske, Njemačke, Srbije, BiH, Hrvatske, Letonije, Mađarske, Turske i Rumunije.
"Krijumčari su organizirani i dobro opremljeni. Rade noću i šverc cigaretama je postao ozbiljan problem u našem okruženju", stoji u izvještaju granične policije Rumunije. 
Galić: Česte zapljene
Krivična djela

I Granična policija BiH izuzetno je aktivna po pitanju oduzimanja duhana i nelegalnih cigareta.

"Samo u posljednje dvije godine bh. graničari su zaplijenili 247.983 kutija cigareta bez akciznih markica, tržišne vrijednosti 788.094 KM. Zbog nedozvoljenog prometa raznih vrsta roba i izbjegavanja carinskog nadzora nadležnim tužilaštvima podnesena su 64 izvještaja zbog 64 krivična djela, za koja su prijavljene 124 osobe", kazao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Neefikasan sistem kontrole

Jedan od razloga za dobro razvijeno crno tržište u BiH je neefikasan sistem kontrole i sprečavanja prodaje. Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u 2015. godini oduzeli su tek 513,3 kilograma nelegalnog rezanog duhana i 936 kutija cigareta različitih proizvođača te 111 ručno punjenih kutija cigareta.

Avaz

Tagovi: