Ponovo otvorena istraga o ''Dobrovoljačkoj ulici''

U predmetu ''Dobrovoljačka ulica'' nedavno je ponovo otvorena istraga protiv nekoliko lica, među kojima su član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general takozvane Armije BiH Jovan Divjak, pišu ''Nezavisne novine''.

List podsjeća da je međunarodni tužilac DŽud Romano ranije obustavio istragu u vezi sa ovim slučajem i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emira Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, DŽevada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kesmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

“Tu istragu sada vodi tužilac u Tužilaštvu BiH Mirza Hukeljić i tek nedavno je ponovo aktivirana. Ponovo se počelo raditi na tom predmetu”, saznaju “Nezavisne”.

List otkriva i da je Ustavni sud BiH naredio Tužilaštvu BiH da u roku od tri mjeseca odluči po prigovorima za obustavljanje istrage u slučaju “Dobrovoljačka”.

Ova odluka donesena je na osnovu apelacija Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, koji je kao vojnik Jugoslovenske narodne armije /JNA/ ubijen 3. maja 1992. godine u napadu na vojnu kolonu u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, te Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je kao poručnik JNA ubijen 2. maja 1992. u Sarajevu na Skenderiji.

“Nalaže se Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja po pritužbama apelantkinja protiv naredbe o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine”, navodi se u odluci Ustavnog Suda BiH.

Nakon više od 20 pritužbi na obustavljanje istrage u ovom predmetu, u Tužilaštvu je formiran tim koji je čak šest puta mijenjao svoj sastav i održao desetine sjednica, a da odluka o pomenutim pritužbama nije donesena.

Sada moraju da je donesu u roku od tri mjeseca, da riješe prigovore i kažu zašto je obustavljena istraga”, rekao je advokat iz Banjaluke Milan Romanić, koji je zastupao Bogdanu Tomović i Gordanu Gvozdenović.

I pored toga što su u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 lica, u Tužilaštvu BiH su obustavili istragu uz obrazloženje da je kolona JNA, koja se mirno povlačila iz kasarne u Lukavici, bila legitiman vojni cilj.

Svakog 3. maja članovi porodica nastradalih i zvaničnici Republike Srpske odlaze na mjesto zločina kako bi zapalili svijeće i položili cvijeće na mjestu ovog stradanja.

Tagovi: