Načelnik Dragosavljević na prijemu povodom Dana državnosti Srbije

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević prisustvovao je juče svečanom prijemu koji je organizovao Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije. Prijem je organizovan u svečanom salonu “Stara ada” u Banjaluci, a prisustvovalo mu je oko 300 zvanica, među kojima su bili i predsjednik RS Milorad Dodik, ministri u Vladi RS, poslanici Narodne skupštine, direktori republičkih institucija i drugi istaknuti predstavnici političkog, diplomatskog, privrednog, javnog, crkvenog, naučnog i kulturnog života Republike Srpske.

Na početku svečanosti otpjevana je himna Republike Srbije „Bože pravde“, nakon čega se generalni konzul Vladimir Nikolić obratio gostima podsjetivši ih na opšte prihvaćenu ocjenu da odnosi Republike Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji. On je naveo je da je Generalni konzulat Banjaluka dao značajan doprinos takvoj ocjeni i ukupnom unapređenju saradnje u svim oblastima.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najvažnija zemlja u regionu, te da je naša matica i naravno da je Dan državnosti i “naš praznik koji i mi proslavljamo kao svoj datum“.

Tokom ceremonije održano je i nekoliko muzičkih nastupa umjetnika iz Srbije i Srpske, te i uručene nagrade za 10 srednjoškolaca iz cijele Republike Srpske koji su napisali najbolje literarne radove na temu “Šta to Srbija treba da zna o meni?”.

 Predstavnici generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci posjetili su polovinom oktobra prošle godine opštinu Srbac i sastali se sa načelnikom Dragosavljevićem i njegovim saradnicima. Tom prilikom su se upoznali sa društvenim, privrednim, kulturnim i sportskim životom u ovoj opštini i najavili finansijsku podršku Vlade Srbije u iznosu od 100 hiljada evra za uređenje užeg gradskog jezgra u Srpcu.

Donacija je realizovana uokviru finansijske pomoći u iznosu od 5,5 miliona evra koju je Vlada Srbije uplatila gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

Sporazum o finansiranju ovog projekta potpisan je u zgradi opštinske uprave krajem decembra prošle godine od strane ministra finansija Zorana Tegeltije i načelnika Mlađana Dragosavljevića, a potpisivanju je prisustvovala i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Novčana sredstva će biti iskorištena za uređenje i asfaltiranje parking prostora kod zanatskog centra u Srpcu i natkrivanje igrališta Centra srednjih škola “Petar Kočić” što će biti realizovano u toku ove godine.

 

Tagovi: