Direktori srbačkih javnih preduzeća moraju da poboljšaju poslovanje

Većina srbačkih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač gradska uprava, poboljšala je lošu poslovnu sliku reprogramima poreskih obaveza, efikasnijim radom i isplatom dijela višemjesečnih obaveza prema radnicima.

To je konstatovano nakon referisanja u opštinskoj upravi, sa naglaskom na poslovanje u prošloj te planovima za ovu godinu. Direktori, koje je okupio načelnik Mlađan Dragosavljević sa saradnicima, istakli su da je u gotovo svim preduzećima evidentna višegodišnja nelikvidnost. To je dovelo do velikih dugovanja radnicima koji u pojedinim preduzećima potražuju višemjesečne plate.

Osim racionalizacije u radu i smanjenja broja zaposlenih, ključnu ulogu u normalizaciji poslovanja imali su reprogrami poreskih obaveza, krediti i rezervni grantovi lokalne uprave i republičkih institucija.

Za zaposlene u „Komunalcu” ohrabrujući je podatak da su napokon poslovnu godinu okončali pozitivno sa dobitkom od 894 KM.

Direktor Bogoljub Bilanović požalio se na smanjene prihode za 13.000 KM u odnosu na plan. U „Komunalcu” su ranije odložili obaveze od 167.000 KM prema Poreskoj upravi RS, a planiraju novi reprogram obaveza od 200.000 KM, što je uslov normalnog poslovanja.

"U 2017. godini planiramo prihod 574.000 KM. Računamo i na komercijalni kredit od kojeg bismo poravnali račune sa Poreskom upravom i obnovili vozni park", rekao je Bilanović.

U kredit, kao rješenje poslovnih nedaća, uzdaju se i u KP „Vodovod”. Direktor Drago Jovičić kaže da tim sredstvima planiraju rekonstrukciju vodovodnog sistema na relaciji od Poveliča do Prijebljega.

Vatrogasci su naglasak stavili na učestale intervencije i potrebu tehničkog osposobljavanja. Radovan Latinčić, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice, iznio je podatak da su u prošloj godini imali 107 intervencija od kojih se 80 odnosilo na gašenje požara.

Opštinska uprava će, obećao je načelnik, pružati podršku u stručnom osposobljavanju i opremanju vatrogasne jedinice.

U Domu zdravlja, uvjerava direktor Mirko Stojić, prihodi su nadmašili rashode u iznosu od 83.000 KM.

"Uspjeli smo stabilizovati poslovanje i pored nepovoljnog ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS. Djelimično je na naše poslovanje u pozitivnom smislu uticalo smanjenje broja radnika i povoljan ishod sudske presude u korist Doma zdravlja", rekao je Stojić najavljujući dodatno smanjenje broja zaposlenih, uglavnom penzionisanjem.

Među srbačkim kolektivima, koji su prethodnih godina doživjeli poslovnu agoniju je Radio Srbac.

Direktorica Ljiljana Koščica obavijestila je opštinare da su novinari najstarijeg medija u Srpcu, uz podršku sadašnje opštinske vlasti stabilizovali poslovanje.

"U prošloj godini napokon smo poslovali pozitivno i podmirili 12 plata, devet iz 2016, i tri iz 2017. godine. Isplatili smo devet rata reprograma za poreze i doprinose i uspjeli da nakon 46 mjeseci pauze zdravstveno osiguramo radnike", rekla je Koščica.

Rezultati Turističke organizacije

Među srbačkim ustanovama koje su prošlu godinu okončale pozitivno je Turistička organizacija. Direktorica Radisava Šuščević pohvalila se da su realizovane sve planirane aktivnosti. Ipak, dugovanja za poreze i doprinose iz prethodnih godina nisu uspjeli da podmire.

Rukovodstvo srbačkog vrtića „Naša Radost” brine nedostatak prostorija za sve bogatije programe i povećano interesovanje za upis mališana u njihovu ustanovu. Direktorica Dijana Milanković naglašava da su prošle godine upisali rekordnih 142 deteta.

Tri plate u decembru

Sandra Miholjčić, direktorica Centra za kulturu i sport kaže da su prošlu godinu okončali pozitivnim poslovnim bilansom od 9.500 KM. Djelimično su izmirene poreske obaveze, a radnicima isplaćeno 14 plata od čega tri u decembru.

"Pokušali smo u što većoj mjeri da smanjimo dugovanja za lična primanja prema radnicima jer smo imali zaostatak iz prethodnih godina od 14 plata", rekla je Miholjčićeva.

EuroBlic

Tagovi: