Ponos Lijevča kobasica rekorderka od 50 kilograma

Lovci i farmeri iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole napravili su kobasicu rekordne dužine koju su pokazali i podijelili na ''Danima zime na Kozari'' proteklog vikenda.

Miloš Đakić, Milovan Vujčić i Rade Džajić koji su došli na ovu ideju i napravili smjesu od 50 kilograma mesa, kažu da je njihova kobasica rekorderka jer ne znaju da je, u poslednjih pola vijeka, u Lijevču napravljena veća.

"Ni veća ni ukusnija nije sigurno napravljena u svim selima u Lijevče polju, gdje inače ima mnogo gurmana i majstora za kobasice, slaninu, suvo meso… Svake zime pravili smo kobasice duge po metar ili dva, a ova sada je preko četiri metra", uvjeravaju karajzovački majstori za kobasice koji su svoj proizvod, smješten u namjenski napravljeno drveno korito, pokazali brojnim posjetiocima “Zime na Kozari”.

O sastojcima, osim različitih začina, naglašavaju dominantne četiri vrste mesa - srnetina, meso divlje i domaće svinje, te junetina.

"Ove četiri vrste su osnova smjese mada je tu i meso od junećih glava koje je donirao Rade Škrbić. U pripremi je važnu ulogu imao i Rade Dobraš, čuveni gurman i majstor za kobasicicu bez čijeg znanja i doprinosa ne bismo dobili ovako ukusnu kobasicu koju mogu ponijeti dva jaka ili četiri, fizički malo slabija čovjeka", kažu Miloš, Milovan i Rade.

Oni su kobasicu tešku preko 50 kilograma nazvali „Ponos Lijevča” jer je, kako kažu, kvalitetna hrana za njih najvažnija.

Glas o kobasici rekordne dužine i težine je na ponos Karajzovaca i susjednih sela u kojima se, hvale se naši sagovornici okruženi mnogim znatiželjnicima u zimskoj idili na vrhu Kozare, tradicionalno proizvodi mnogo hrane, posebno mesa i povrća.

O dopremi kobasice na Mrakovicu pričaju da nije bilo ni malo jednostavno.

"Zbog velike gužve kombi smo morali zaustavili podalje od Mrakovice. Šestorica su se smjenjivala da bi kobasicu od četiri metra plus jednu manju od metar i po donijeli na planinski plato i postavili na stolove. Narod se brzo okupio strpljivo čekajući da je načnemo. Na smjenu smo je rezali da bi za sat nestala, pojedena u slast. Narod je napunio stomake, a mi smo dobili velike pohvale, što nam je i bio cilj, neka se zna i priča o tome", rekao je Miloš Đakić koji već sada, poslije pakovanja noževa i drugog mesarskog alata smišlja novi poduhvat o kojem će se imati šta pričati.

Kozarska Dubica najbolja na Mrakovici

Privredno-turistička manifestacija "Dani zime na Kozari", koja je održana dvanaesti put, okupila je više hiljada posjetilaca, a članovi ekipe opštine Kozarska Dubica postigli su najbolje rezultate u šest takmičarskih disciplina.

Najbolji kotlić pripremili su učenici SŠC “Petar Kočić” iz Srpca.

U kategoriji lovački kotlić učestvovalo je devet lovačkih udruženja, a najbolji su bili članovi Lovačkog udružnja "Sana" iz Oštre Luke.

EuroBlic

Tagovi: