Voda iz Gubera liječi anemiju, kožne bolesti, sinuse i oči

U srebreničkom Domu zdravlja u narednom periodu biće nastavljen projekat liječenja pacijenata ljekovitom vodom sa izvorišta Guber, a cilj je da se pored liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promoviše i banjski turizam.

Ovaj projekat je započeo 2016. godine, a juče je ozvaničen njegov nastavak za ovu godinu.

"Ovo je ambulantni način liječenja, koji bi mogao biti uvod u stacionarni. Eksploatacija "guber" vode je krajnji cilj. Cilj je da radimo šest mjeseci sa pacijentima, pratimo rad i analize, te da skrenemo pažnju javnosti na ljekovitost izvora Guber. Pacijenti su u proteklom periodu dolazili iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Imamo program po kojem radimo i po svim analizama rezultati su dobri. Banja "Guber" može da bude glavni centar za anemiju i rehabilitaciju", rekao je ljekar Radomir Pavlović.

Član tima Suljo Čakanović kaže da su rezultati projekta iz 2016. godine bili dobri, te da je logičan slijed bio da se nastavi projekat.

"Ovaj projekat je prelazni period do većeg nivoa liječenja. Ovo je prilika i da ukažemo nadležnima na značaj "Gubera" kako bi se ponovo pokrenuo rad banje. Sve usluge za pacijente su besplatne. Mi ćemo sprovoditi određene analize, a bitno je da je Tehnološki fakultet iz Zvornika uključen u ovaj projekat. Vode Gubera su ljekovite, ali ono što mi najviše koristimo je kožna voda, sinusna voda, voda obogaćena željezom za anemiju, očna voda i voda ljepotica", kazao je Čakanović.

Dragan Vujadinović sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika istakao je veliki broj pacijenata dolazi samoinicijativno što nije dobro.

"Pacijenti ne treba vodu da koriste nekontrolisano. Ovo je specifičan biser i jedan od rijetkih izvora gdje imamo željezo u vodi u dvovalentnom obliku. Jednom mjesečno ćemo uzimati uzorke", poručio je Vujadinović.

Tagovi: