Sloga mještana u Prijebljezima obnovila školu

Područna škola u Prijebljezima kod Srpca u kojoj su đaci pohađali nastavu u nehumanim uslovima dobila je novi sjaj nakon skoro četiri decenije.

Ova ustanova, koju pohađa oko dvadesetak đaka, bila je u najlošijim uslovima od svih škola koje djeluju u sastavu OŠ "Dositej Obradović" Razboj i teško da bi se ove zime mogla odvijati nastava da u pomoć nisu priskočili brojni entuzijasti koji su prikupili sredstva za njenu rekonstrukciju.

"Radovi su počeli još u novembru, a do sada je saniran mokri čvor, postavljene nove pločice i stolarija, urađena nadstrešnica, sanirana zbornica i nabavljena nova peć na drva, a nedavno su stigli i novi prozori, tako da je škola sada postala ponos čitavog sela", rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prijebljezi Dragan Sabo, koji je jedan od inicijatora akcije.

On posebno ističe zasluge roditelja učenika koji su donirali 950 KM i mještana koji su prikupili dodatnih 560 KM, a akciju je podržalo i nekoliko privatnih firmi. Opština Srbac je finansirala nabavku prozora, a simboličnu pomoć je obezbijedila i odbornica SNSD-a u lokalnom parlamentu Ivana Kesić, koja je poklonila štampač.

Direktorica škole Tanja Radomir kaže da će sa dolaskom toplijih dana biti urađena i fasada, a veći dio sredstava za ovu investiciju je već obezbijeđen, tako da ostaje da se do proljeća prikupi preostali dio potrebnog novca.

"Tada će kompletna škola biti okrečena i postavljen novi parket. Jedan od prioriteta je i izgradnja nove drvarnice jer je stara već dotrajala, a urušeni krov ugrožava bezbjednost radnika škole, ali i djece", rekla je Radomir.

Ona je podsjetila da je slogom mještana nedavno riješen dugogodišnji problem vodoinstalacija u područnoj školi u Bajincima, koja je uz to i okrečena, a u planu je postavljanje nove fasade i opremanje školskog igrališta. 

"Mještani su i tada prikupili potrebna sredstva i sav posao završili za dva dana. Izrezali su drva za loženje vatre, kupili sredstva za održavanje sanitarija, a čak su obradovali djecu i poklon paketićima", istakla je Radomir.

Produženi boravak

U školi "Dositej Obradović" nedavno je počeo sa radom produženi boravak za oko 60 djece od prvog do trećeg razreda, što je omogućeno prvi put u istoriji ove ustanove.

Produženi boravak se odvija u dvije grupe u Kukuljama i jednoj grupi u Razboju. Na ovaj način otvorena su tri nova radna mjesta za profesore razredne nastave koji rade kao voditelji produženog boravka i jednog pomoćnog radnika.

Glas Srpske

Tagovi: