Milini limun i narandže iz Lijevča polja (VIDEO)

Zima je, a u našim staklenicima ljeto jer su puni limuna, narandži i klementina, priča Mile Popović iz Gornjih Karajzovaca kod Gradiške koji 15 godina uzgaja južno voće u Lijevče polju.

Ima tu i godži bobica, klementina i grejpfruta. I sve se prodaje na primorju, u Hrvatskoj i Crnoj Gori a Milino južno voće sa sjevera dobro kotira i u Hercegovini. Ipak, nije uvijek bilo tako.

“Ispočetka mi se nije znalo baš primati, možda 50 odsto. Ja sada  limunove kad kalemim ne mogu reći 100 odsto, ali 95 odsto se prima. Možda od 100, pet sadnica se ne primi. Tako i u svemu tome što sadim. Radim ono što ne radi niko, ali u pozitivnom, borim se uivijek za ono nešto što je tržištu interesantno”, kazao je Mile Popović.

Drugih prihoda nemamo, pričaju Popovići. Ne uzgajaju samo voće, nego i cvijeće koje odlično uspijeva.

Mi radimo preko čitave godine. A posebno u zimskom periodu, kad svi moji seljaci poljoprivrednici, samo ako imaju recimo krave i tako taj neki stočni fond onda to nahrane i zimi odmaraju. Mi sad zimi radimo punom parom”, rekao je Popović.

Nije lako izboriti se sa klimom ovdje ali ne damo se, kaže još Mile. Dodaje da mu se još niko nije požalio na kvalitet južnog voća iz ravnice sa sjeverozapada Srpske.

ATV

Tagovi: