Agrometeorolozi od petka najavljuju snijeg na njivama

Neuobičajene vremenske prilike i toplo vrijeme za ovo doba godine nisu negativno uticale na fazu mirovanja usjeva, iako bi bolje bilo da su u ovoj fazi prekriveni snijegom, navode agrometeorolozi iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

"Ozimi usjevi su se iz optimalnih kao i iz tolerantnih rokova sjetve, tokom jeseni dobro izbokorili i pripremili za zimski period mirovanja. Izostanak jakih zimskih mrazeva odgovara višegodišnjim voćarskim kulturama i vinovoj lozi, ali i ozimim žitima koja su posijana poslije optimalnog roka", navodi se u agrometeorološkom biltenu.

Zahvaljujući dosadašnjim padavinama zaliha vlage u dubljim slojevima poljoprivrednog zemljišta u svim područjima je dobra, navodi se u biltenu i dodaje da bi se od petka snježni prekrivač mogao očekivati na njivama.

Vremenske prilike odgovarale su izvođenju aktuelnih radova, kao što su pregled usjeva u polju, voćanjacima i vinogradima, te rezidbi voća i vinove loze.

U zimskom periodu jedna od važnijih mjera je zaštita od divljači i glodara, jer tokom zime glodari u nedostatku hrane uništavaju sadnice mladog voća, kao i ozima žita i lucerišta.

(RTRS)

Tagovi: