Djetetu je dosadno? Ostavite ga, to je dobro za njegov razvoj

Maaaama, meni je dosadno!

Koliko puta vam se dijete požalilo da nema šta raditi? Bilo mu je dosadno i samo je stajalo ispred vas s poznatim tužnim pogledom punim očekivanja. Vjerujemo da ste brzo skočili i predložili bar pet različitih stvari. I dijete je izabralo gledanje crtića, igru na tabletu ili na Playstationu.

Da se razumijemo, nema ničega lošeg u gledanju crtića (ako su primjereni za uzrast) ili kvalitetnoj igri na tabletu. Problem nastaje kada svaki put kada je djetetu dosadno, dosadu upotpunite nekim ekranom. 

Jer taj trenutak dosade dobar je za dijete. Iz više razloga.

5 dobrih razloga za dječju dosadu

1. Dijete postaje samostalno

Kada je djetetu dosadno - dolazi vama da vas o tome svečano obavijesti. S četiri godine počinju shvatati šta je to dosada. Sa spoznajom dosade dolazi i osjećaj "to mi neko treba riješiti". A to je, naravno, roditelj. Tako se dijete nauči da mama i tata od malena rješavaju probleme.  

Ako dijete pustite da samo riješi dosadu, učite ga da od ranih dana rješava svoje probleme što vodi većoj samostalnosti i samopouzdanju.

2. Dosada oslobađa put mašti i kreativnosti

Dijete kojem je dosadno prvo će se malo duriti kada mu ništa ne predložite. Možda će i demonstrativno otići  u svoju sobu. I tada počinje prava zabava. Plišane igračke i lutkice postaju prijatelji za utakmice, nastaju najsmješnije priče i predstave, najviši tornjevi i najzanimljiviji crteži.

Dosada djetetu omogućava da izmisli nešto svoje, nešto novo, nešto što nije nametnuto.

3. Dosada omogućava djeci da otkriju vlastite interese

"Djeca trebaju osjetiti dosadu. Svijet za djecu treba postati izuzetno tiho mjesto kako bi mogli čuti sebe", dr. Vanessa Lapointe. Na ovaj citat naišli smo istražujući temu. I zaista - djeci od ranih dana nešto nudimo - dječacima autiće i bagere, a djevojčicama luktice i bojice. A što ako njih zanima nešto drugo? Treba ih pustiti da pokažu šta ih zanima, a to će se dogoditi baš za vrijeme dosade.

4. Dosada djeci pomaže da bolje spavaju

Kako izgleda sedmica vašeg djeteta? Vodite li svoje šestogodišnje dijete u predškolu, na treninge, na strane jezike i još na igre kod prijatelja i rođendane?

Sve samo da se više umori i lakše zaspi. Sigurno ste primijetili da je baš u danima punima emocija i doživljaja vaše dijete još teže zaspalo.

To se događa jer u tim situacijama dijete nije imalo vremena "stati na loptu" i smiriti se. Pred spavanje mu je dosadno i taj osjećaj nepoznatog povezan s umorom malom čovjeku zaista može teško pasti. 

Djeca kojoj je tokom dana dosadno su naučena na osjećaj dosade i nije im stran. Čak im i pomaže da lakše utonu u san.

5. Dosada je osjećaj, a njih ne bismo trebali sprečavati

Psiholozi kažu da osjećaje trebamo izražavati i naučiti se nositi s njima, a ne potiskivati ih. Djecu ne bi trebali odvraćati od njihovih osjećaja nego im pomoći da ih izraze bez obzira na to da li su pozitivni ili negativni. 

Dosada vodi do mašte i kreativnosti. Zašto bi je onda sprečavali? Kako se postaviti prema djetetu kojem je dosadno?

Znamo, teško je gledati nadureno dijete kojem je dosadno. I morate pametno pristupiti podsticanju djeteta u njegovoj dosadi. Ne smijete mu nuditi gotova rješenja, ali ne smijete ga ni ignorisati. 

Prvo, pokušajte ga usmjeriti da ode u svoju sobu/mjesto za igru i pričekajte šta će se desiti u toj slobodnoj igri. 

Možda drvene šine postanu vijugave zmije, a plišani medvjedići superheroji koji brane hrabrog viteza od napada. Možda će se u dječijoj kuhinji spremiti hrana za sve ponije koji se pripremaju na težak put oko svijeta.

Gdje god postoje igračke i dječja mašta, kombinacije su beskonačne.

Lafaboo.com

Tagovi: