Da li će Obren Petrović krajem godine napustiti gradonačelničku fotelju?

Gradski odbor SDS-a u Doboju predložio je da predsjednik ove stranke Vukota Govedarica bude kandidat za predsjednika RS, a da predsjednik gradskog odbora Obren Petrović bude kandidat za poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz izborne jedinice 2.

Ovi prijedlozi jednoglasno su usvojeni na sjednici Gradskog odbora SDS-a održanoj početkom ovog mjeseca, a dokument se prošle sedmice pojavio i u medijima.

SDS jedan od najjačih, ako ne i najjači odbor ima upravo u Doboju pa se s pravom može očekivati da prijedlog za kandidauru Obrena Petrovića bude usvojen, dok kandidatura Vukote Govedarice zavisi i od dogovora unutar Saveza za promjene. Isto tako je realno očekivati da Obren Petrović, u slučaju da se nađe na kadidatskoj listi, dobije dovoljan broj glasova za poslanički mandat, jer su Petrović i dobojski SDS već u nekoliko izbornih ciklusa pokazali da mogu mobilisati veliko biračko tijelo.

d47b9c4eb501732cb87c6d87e5881d8c

U tom slučaju Petrović bi morao birati između pozicije gradonačelnika Doboja na kojoj se trenutno nalazi i pozicije poslanika u PD PS BiH. Izvori bliski dobojskom SDS-u ističu da Petrović nije političar koji bi se kandidovao samo kako bi pomogao da izborna lista kojoj pripada ostvari veći broj glasova, te smatraju da aktuelni gradonačelnik Doboja zaista i želi gradonačelničku fotelju zamjeniti poslaničkom, iako su u prošlosti češći bili primjeri ostavljanja poslaničkih mandata i preuzimanja načelničkih i gradonačelničkih pozicija.

I 2014. godine se govorilo o Petrovićevoj namjeri da se kandiduje za poslanika u PD PS BiH, ali je tada, navodno, odustao od te ideje jer nije mogao biti nosilac liste zbog kandidature tadašnjeg predsjednika SDS-a, Mladena Bosića, koji se nalazio na čelnoj poziciji SDS-ove liste u izbornoj jedinici 2.

Kako se izbori približavaju i slika će postajati sve jasnija. Ostaje nam najprije da vidimo da li će aktuelni gradonačelnik Doboja zaista i biti kandidat za poslanika, a tek onda, ukoliko bi osvojio mandat, vidjeli bismo koju od dvije pozicije bi izabrao – gradonačelničku ili poslaničku.

(Glas Regije)

Tagovi: