Incku smeta ime Republika Srpska

Baš kada je politička prašina izazvana proslavom Dana Republike Srpske počela da se sleže, oglasio se visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko i izazvao nove žestoke reakcije.

Gostujući u dnevniku sarajevske TV1, Incko je problematizovao, ne samo 9. januar, nego čak i ime Republika Srpska.

- Mislim da moramo znati suštinu ovih sastanaka. Recimo, 9. januar ili 12. maj. Tog 12. maja bio je prezentovan plan etničkog čišćenja. Tada je čak i Ratko Mladić bio šokiran kada je video taj plan i rekao je: “Pa, ljudi, to je genocide”. To su bili ti sastanci 9. januara i 12. maja. U svakom slučaju, nije korektan naziv Republika Srpska. Devetog januara se govorilo o Republici srpskog naroda BiH. To se isto zaboravlja. Za mene lično je odlučujuće ono što je rekao Ustavni sud, da je taj praznik neustavan, i on se izjasnio tri puta o tome. To ne znači da Republika Srpska ne može obeležavati neki dan Republike Srpske. Međutim, 9. januara to ne može – odgovorio je Incko na pitanje da prokomentariše obeležavanje Dana RS.

Deo Ustava BiH

Potpredsednik DNS Darko Banjac podseća Incka da je naziv Republika Srpska sastavni deo Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao i Federacija BiH.

- Meni je jako žao gospodina Incka, jer je očigledno da sarajevski ćevapi i atmosfera u kojoj živi u Sarajevu utiču na njega. Milje kojim je okružen ne voli Republiku Srpsku. Nemam ništa protiv njegove Austrije, ali bih ga pitao seća li se Drugog svetskog rata i šta su radili nacisti na teritoriji BiH. Pogotovo oni s kojima se on druži, a čiji su oni potomci – kaže Banjac za „EuroBlic“.

Mandat

Predsednik NDP Dragan Čavić podseća Incka da njegov mandat nije da procenjuje šta je korektno, već da provodi Dejtonski sporazum.

- Inckovi komentari ove vrste predstavljaju dodatno dolivanje ulje na vatru, podsticanje esktremističkih stavova i novih tačaka za sukobljavanje. Samo ponavlja ideje Bakira Izetbegovića. Ako tako misli da stvari vodi u pravcu mira i normalnih odnosa u ovoj zemlji, apsolutno greši. Bolje mu je da ode nego da sedi ovde i priča gluposti – poručuje Čavić.

Svađanje naroda

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije Srpske Duško Miletić upozorava da ovakvi istupi Incka iritiraju srpski narod i da bi rukovodstvo RS na njih trebalo adekvatno da odgovori.

- Ako pogledamo unazad, videćemo da nijedan visoki predstavnik nije uradio ništa korektno, a kamo li dobro za Srbe. Nismo još zaboravili nedavnu izjavu Valentina Incka kada je Republiku Srpsku uporedio sa nacističkom, ustaškom NDH. Ništa iznenađujuće od njega. Neko bi trebalo ozbiljnije da se pozabavi ulogom visokog predstavnika. On ne ispunjava svoju ulogu u BiH već služi za svađanje naroda, radi na štetu Srba. Za narode u BiH bilo bi najbolje da visokog predstavnika nema, da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Možda bismo se tada o nečemu i dogovorili – zaključuje Miletić.

Apelacija

Pokušaj osporavanja imena Republike Srpske nije nova pojava, samo što se promenio inicijator.

Pre godinu dana objavili smo da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pripremio apelaciju Ustavnom sudu BiH s namerom da ospori Zakon o Danu RS ali i samo ime Republike Srpske koja bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se zove „Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata“.

Izetbegović je to naknadno demantovao, ali su njegovi kadrovi u RS pre nekoliko dana ipak potpisali apelaciju koja se odnosi na Zakon o Danu RS.

PIŠE: Slobodan Popadić, EuroBlic

Tagovi: