Vlada RS nastavlja jačati ekonomsku stabilnost

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će Vlada Srpske nastaviti sa jačanjem ekonomske stabilnosti Srpske u 2018. godini, uprkos tome što je godina izborna, te da će zbog toga sve aktivnosti morati da završi u julu.

Cvijanovićeva je napomenula da Vlada Republike Srpske u ovoj godini planira izdvajanja za penzionere i boračke kategorije.

"Opredjeljenje Vlade je da polako, ne ugrožavajući cjelokupan sistem, za svaku od ranjivih kategorija obezbjeđuje povećanje. To smo pokazali u godinama iza nas i nema dileme da ćemo to nastaviti i u 2018. godini i nakon nje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da Vladu Srpske u ovoj godini očekuje završetak krupnih infrastrukturnih projekata, te nastavak aktivnosti na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj.

"Očekuje nas završetak nekih projekata, ali tu nećemo stati, jer otvaramo nove teme, nove mogućnosti i nove projekte", najavila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska funkcionisala je u prethodnom periodu i bez tranše Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koja kasni zbog blokada na nivou BiH. 

"I dalje tvrdim da bi bilo dobro da smo povlačili tranše MMF-a, jer smo imali super povoljan aranžman, uz minimalna opterećenja i povoljne rokove. Bio je povoljan jer je aranžman sa MMF-om usko povezan sa Reformskom agendom i smatralo se da treba da budu blaži uslovi da bi se odblokirao reformski proces i da bismo lakše mogli ostvarivati ciljeve definisane agendom", navela je Cvijanovićeva za sarajevski portal "Vijesti". 

Napominjući da je navodna prezaduženost omiljena tema opozicije u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da Srpska ni po kojim međunarodnim kriterijumima nije prezadužena, već umjereno zadužena. 

"Naš interes u Vladi jeste da možemo da vratimo više novca nego što povlačimo, a taj trend zadržali smo i u najtežim periodima. Otprilike vraćamo 100 miliona više u odnosu na sredstva koja povlačimo. Sva plaćanja su redovna i ništa nije ugroženo", precizirala je Cvijanovićeva. 

Govoreći o posjeti predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH, Cvijanovićeva je ocijenila da bi bilo normalno i pristojno da se pred ovakve posjete član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić konsultuje sa predsjednikom Vlade Srpske i da zajednički definišu određene stavove. 

"Ono o čemu bih ja željela da se intenzivnije priča sa Hrvatskom jeste pitanje rješavanja određenih infrastrukturnih projekata, kako da olakšamo život građanima, kako da konačno dobijemo most u Gradišci, te kako da u Novom Gradu riješimo pitanje mosta i eventualno vraćanje u igru priče o tome koje kategorije treba da bude granični prelaz tamo", rekla je Cvijanovićeva. 

Cvijanovićeva smatra da je BiH razmažena u regionalnim odnosima. 

"Stalno se očekuje da nas neko razumije. Mislim da su svi ljudi iz regije pokazali koliko razumiju BiH, samo je sada stvar da BiH pokaže da ima normalan odnos prema svojim susjedima. Sve je stavljeno u neku dimenziju histerije. Ako neko uradi nešto što se nama ne sviđa, odmah krene paljba, umjesto da krene snažna diplomatska inicijativa i da se preko raznih naših institucija uspostave mostovi, pripremi teren i da onda neka tema bude od dobrobiti za sve, a ne samo za jedne", zaključila je Cvijanovićeva. 

Kada je riječ o najnovijem izvještaju Američkog kongresa o ruskom uticaju u svijetu, u kojem se, između ostalog, navodi da Rusija preko Republike Srpske može da zaustavi put BiH ka NATO, Cvijanovićeva je rekla da nikada nije čula da Ruska Federacija, sa kojom Srpska ima veoma dobre odnose i saradnju, osporava poziciju BiH. 

"To se nikada nije desilo. Priča o navodnom ruskom uticaju je predimenzionirana i smatram da se njom nastoji privući pažnja na to da bi se Amerika trebalo više angažovati i slično", dodala je Cvijanovićeva.

Tagovi: