Ljiljana Stević: Kineski jezik i običaji nadohvat ruke

Kursevi kineskog jezika, koji će za studente i profesore Univerziteta u Banjaluci biti besplatni, predavanja iz kulinarstva, kaligrafije, tradicionalnog slikarstva i borilačke vještine taiđi, posjete Kini, te razmjena budućih akademaca i nastavnika samo je dio onog što stanovnicima Srpske nudi Konfučijev institut.

Rekla je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" direktorica Konfučijevog instituta na Univerzitetu u Banjaluci Ljiljana Stević.

Prema njenim riječima, otvaranjem Instituta 21. januara uspostavljaju se sasvim novi horizonti saradnje između Republike Srpske i Kine.

GLAS: Koliko osnivanje ovog instituta znači za Univerzitet u Banjaluci?

STEVIĆ: Banjalučki Univerzitet postaje dio globalne mreže od 525 Konfučijevih instituta u 146 zemalja. Studenti će dobiti priliku da steknu nova znanja koja će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada. Moći će da prate istraživanja i radove na kineskom jeziku. Takođe, najboljim polaznicima kurseva biće obezbijeđene posjete Kini, gdje će moći da dodatno usavršavaju kineski jezik. Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjene studenata, učešća u zajedničkim projektima, a nastavno osoblje će takođe imati priliku da se usavršava u Kini kao i da gostuje na kineskim univerzitetima. Institut će konkretno pružati pomoć u obezbjeđivanju stipendija studentima koji se odluče za studiranje u Kini.

GLAS: Koji je cilj otvaranja Konfučijevog instituta u Srpskoj?

STEVIĆ: Cilj otvaranja ovog instituta je promovisanje kineskog jezika i kulture, jačanje obrazovne saradnje između Kine i RS, kao i jačanje diplomatskih veza i privredne saradnje, ali i aktivno učešće u okviru Pojas i put inicijative i Okvira saradnje 16+1 s ciljem boljeg pozicioniranja RS u međunarodnim okvirima.

GLAS: Koji su zadaci za naredni period?

STEVIĆ: Organizovaćemo nastavu iz kineskog jezika, kao i obuku nastavnika kineskog jezika. Institut će održavati ispite iz kineskog jezika i izdavati sertifikate nastavnicima kineskog. Radićemo i na pružanju informacija o kineskom obrazovanju, kulturi, ekonomiji, politici, muzici i filmu i organizovati aktivnosti jezičko-kulturne razmjene između Kine i drugih zemalja.

GLAS: Ko će sve imati priliku da pohađa kurseve kineskog jezika?

STEVIĆ: Osim studenta i profesora Univerziteta u Banjaluci, priliku za učenje kineskog jezika imaće i ostali stanovnici Srpske i to po promotivnim cijenama. Jezički kursevi će biti organizovani u trajanju od tri mjeseca, a upisi će biti dva puta godišnje. Zavisno od grupe, nastava će se odvijati prijepodne ili u večernjim terminima. Kurseve će držati kineski lektori i sinolozi iz RS. Grupe će biti formirane po stepenu znanja i starosti polaznika. Na kraju svakog kursa, polaže se test i dobija sertifikat Konfučijevog instituta za određeni nivo znanja. Ovaj institut će organizovati i kineski nacionalni standardizovani test kojim se određuje nivo znanja kineskog jezika nematernjih govornika.

GLAS: Osim proučavanja kineske kulture, šta će Institut stanovnicima Srpske još ponuditi?

STEVIĆ: Institut će imati i specijalizovane jezičke kurseve za poslovnu zajednicu, kao i predavanja iz oblasti poslovanja i poslovnih praksi u Kini. U okviru ovog kursa predviđena su i gostovanja i predavanja preduzetnika koji imaju bogato iskustvo u poslovnoj saradnji sa Kinom. Na Fakultetu političkih nauka, gdje će Institut biti smješten, u saradnji sa profesorima i dekanom organizovaćemo predavanja. Predviđeno je organizovanje naučnih konferencija gdje ćemo biti most profesorima iz Kine i ekspertima iz specijalizovanih azijskih studija koji bi predstavljali svoja istraživanja.

Podrška

GLAS: Da li je ovo prilika da se unaprijedi i ekonomska saradnja Srpske i Kine?

STEVIĆ: Prepoznata je važnost obrazovanja novih generacija koje će moći direktno da komuniciraju i sarađuju sa Kinom koja je danas druga najveća privreda na svijetu mjereno nivoom bruto domaćeg proizvoda i najveća zemlja izvoznik. Kina se pozicionirala kao jedna od vodećih sila svijeta, a njena podrška je od velikog značaja za RS.

(Glas Srpske)

Tagovi: