Mikula, šoumen britkog jezika, koji zna kako nam je (video)

Mikula je mnogo ležeran tip, sve mu je servirano, dok je Bojan Mikulić proleter, koji se pored svakodnevnih obaveza trudi i da služi tom Mikuli. Sam je kriv za to, kaže Bojan Mikulić Mikula.

Popularni muzičar, komičar, intrenet zvezda, a pre svega vrsni šoumen odsviraće u četvrtak 25. januara koncert pod nazivom “„Ja teb pričam kako je“, u sklopu revije predstava Gradskog pozorišta “Jazavac”, predstaviti program koji se svodi na to “kako nam je".

"Saradnja “Jazavca“ i mene je u stvari logičan sled događaja. Ma koliko stihijski nastajao, moj autorski rad je uglavnom težio ka teatru. Nazvao sam nastup: „Ja teb pričam kako je“, jer će se program otprilike i svesti na to „kako nam je“. Trudiću se da budem dobar u tome", kaže Mikula i dodaje da će ga na koncertu pratiti probrana muzička ekipa.

"Od ekipe koja je radila na albumu "Sloboda i druge bajke” tu je samo Milan Sudžuk, klavijaturista i producent tog albuma. Bas gitaru svira Jovica Grujin, a bubnjeve Dragan Jovanović. Oni su već skoro dve godine stalni članovi benda na živim nastupima. Uz njih će se na bini pojaviti i dva nova člana: Arsen Čarkić klavijatura i Libor Boček gitara. Sve u svemu iskusni momci koji se zajedno sa mnom trude da sve ovo što radim bude još bolje", kaže muzičar.

Mikula je izgradio karijeru zaobilazeći standardna pravila muzičkog “zanata” album-televizija-koncerti, ali on kaže da je to više stvar okolnosti nego izbora.

"Još nisam izgradio karijeru, krvavo je gradim jer sam se sam u to uvalio, korak po korak, mic po mic. Zaobišao sam ta pravila jer nisam imao vremena za njih, a nisam mogao da zbog toga sedim skrštenih ruku i čekam na to vreme. Poenta je u početku bila ta koju je trebalo izgurati. Norme kao što su produkcija, plasman i slično su bile iz raznih nepraktičnih razloga zapostavljene. Vremenom se naravno trudim da se i to dovede u red", kaže šoumen iz Banjaluke, ali dodaje da nastup u pozorištu nije diverzija na sistem iznutra nego logičan sled za umetnika u pokušaju.

"Kao što sam na početku rekao, pozorište je nekako prirodan sled događaja. Puno pričam za klubove i slična mesta, ako kome promakne koja reč, jednostavno je oštećen za kompletnu sliku. Diverzija na sistem ? Iznutra ? Lepo zvuči, ali nije. Za sada je ovo samo umetnost u pokušaju", kaže Mikula.

Talentovani umetnik  reputaciju je najvećim delom izgradio preko “Jutjub” kanala i drugih društvenih mreža za koje kaže da su dobre sluge ali  loši gospodari .

"Naravno da se može bez mreža, moglo se i bez mobilnih telefona jer su u početku bili višak, a sada ih mnogi imaju i  po dva. Ima ona poslovica “Voda i vatra su dobre sluge a loši gospodari”. Proširio bih ja tu poslovicu na mnogo šta,  pa i na društvene mreže. U životu treba znati šta želiš, a ne čekati da ti neko nametne želju. Ima svega, red prijatnih red neprijatnih iznenađenja. Takav je život", kaže Mikula

Poznat po britkoj ironiji i ciničnom humoru Mikula kaže da svako doba ima svoje probleme, ali da bez humora svaki problem postaje mnogo gori uključujući  i opštu tablodizaciju naših života u poslednje vreme.

"U svakom slučaju život treba slaviti. Ja ne znam kako je živeo moj čukun, čukun…, nekad u srednjem veku, ali čisto sumnjam da mu je bilo bolje nego meni. Problemi mog čukundede nisu bili poplava gluposti, tabloidizacija ili slično. Njegov problem je bio goli život i teško da je imao slobodu govora koju ja imam danas. Koliko je danas dobro, to je druga priča. Može puno bolje i moralo bi, ali isto tako je bilo mnogo gore", jasan je muzičar i dodaje da se Bojan Mikulić privatno i Mikula, čovek sa scene, razlikuju samo u stepenu ležernosti.

"Mikula je mnogo ležerniji, sve mu je servirano dok je Bojan Mikulić proleter koji se pored svakodnevnih obaveza trudi i da služi tom Mikuli. Sam je kriv za to. Mikula se pored svojevrsnog pristupa kritici savremenog društva bavi i očuvanjem zastarelih izraza svoga govornog područja. Svaki arhaizam je tendenciozno tamo gde ga čujete", kaže multitalentovani umetnik.

Radim bez kompromisa

Mikula kaže da je velik deo novog albuma odrađen ali da se neće žuriti po svaku cenu kada je u pitanju njegovo objavljivanje.

"Radi se na novom albumu. Ima nekih dvadesetak pesama koje treba prepakovati pre nego što se krene u nove pobede. Ne volim da me opterećuje to što radim, jer imam tu privilegiju da ne živim od toga, pa samim tim nisam ni prisiljen na kompromise. Trudim se da poboljšam uslove za rad, a za dalje ćemo videti", kaže Mikula.

EuroBlic

Tagovi: