Mlada profesorica Dubai zamijenila za Teslić: Svoj san želim sanjati u BiH

Sanela Mauzer je tridesetogodišnja djevojka koja je svoj san odlučila sanjati u Bosni i Hercegovini i rodnom Tesliću.

Sanela, kao i njeni brojni vršnjaci, po završetku studija nije mogla pronaći posao. Ono što bi uspjela pronaći bilo je nesigurno i na kraće vremenske periode što je ovu djevojku i nagnalo na odlazak. Kao i mnogi prije i poslije nje, spakovala je stvari i svoju priliku odlučila potražiti u Dubaiju, piše portal Buka.

U obećavajućem gradu živjela je i radila dvije godine, ali od svog grada i sna nije odustajala. Vratila se.

Sanela se vratila, ali ponovo nije imala posao, nije je čekao. No, nije čekala ni ona.Tražila je priliku i odlučila sudbinu preuzeti u svoje ruke. Engleski jezik njena je velika ljubav koju je odlučila dijeliti sa najmlađim stanovnicima Teslića i otvoriti privatni vrtić.

Imala je želju i ideju, ali nije mogla sama. Nedostajala joj je podrška. Podrška koju je dobila od USAID-ovog Fonda za podršku u pokretanju biznisa marginaliziranih grupa žena i Općine Teslić. Sanela je dobila podršku, a Teslić privatni vrtić sa inovativnim konceptom učenja.

U Sanelinom vrtiću djeca uče kroz igru i radionice, a kako kaže najveću sreću joj pričinjava što svakodnevno od roditelja čuje da je zaslužna za napredak i razvoj djece. Ona je dobila priliku i želi je pružiti i drugima.

Kako ova mlada profesorica engleskog jezika i književnosti ističe, djeci i mladima u Tesliću neformalno obrazovanje nije najdostupnije, a neophodno im je, kao i engleski jezik. Sanela je učeći najmlađe engleskom jeziku odlučila sebi osigurati egzistenciju i svjetliju budućnost, ali i pokloniti nešto Tesliću, malom gradu velikog srca, kako Sanela za njega voli reći.

Sanelina najveća satisfakcija je da stoji iza svog uspjeha. Da za njega nisu zaslužni samo njeni roditelji, već njen trud i rad, a ponosna je i na činjenicu da je uspjela ostvariti svoj cilj koji, kako kaže za Buku, većini mladih u ovoj zemlji nedostaje.

„Mladi uglavnom nemaju cilj, ali i kada imaju nedostaje im podrška. Ni ja bez ove podrške ne bih uspjela. Fond za podršku u pokretanju biznisa marginaliziranih grupa žena koji podržavaju i lokalne zajednice odličan je model za poboljšanje stanja u BiH. To se vidi kroz moj primjer, ali i primjere drugih žena koje su bile dio cijele priče.“ – ističe Sanela koja kroz pokretanje vlastitog biznisa nije samo sebi osigurala egzstenciju, već i posao za još tri mlade djevojke iz ovog grada.

Vrtić Mali princ za najmlađe je sada oaza sreće i znanja. Vrijeme koje nisu uz roditelje provode uz kuhanje, šetnju, učenje engleskog, igru, te u društvu stručnih odgajateljica i predavačica.

Sanela nije odustala od Teslića, a on joj se sada na tome zahvaljuje, prvenstveno kroz vjeru u njen rad i podršku koju joj pruža da bi njen biznis opstao.

Ona svoj san čvrsto sanja, a već ima i nove ideje kako da mališanima pruži više. Vjeruje da žene u ovom društvu mogu postići više, samo im je potrebno više samopouzdanja i jasan cilj, ističe Sanela.

Sanela je jedna od stotinu žena kojoj su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i devet lokalnih uprava omogućili da pokrenu i razvijaju vlastiti biznis. Biznis koji im prvenstveno osigurava egzistenciju, samostalnost, ali i vraća vjeru u bolje sutra.

Buka

 

Tagovi: