Vajar Drago Doboju poklanja 60 godina umjetničkog stvaralaštva

Skoro 60 je godina umjetničkog stvaralaštva iza akademskog vajara Drage Handanovića i ovaj Dobojlija sav svoj umjetnički opus namjerava da pokloni gradu, u kojem je stvarao. Hoće li grad moći da odgovori na adekvatan način?

Stotine vajarskih radova, izlaganih i nagrađivanih na domaćim i međunarodnim izložbama, čini umjetnički opus dobojskog vajara. Njegova ideja je da sve što mu je vrijedno, još za života, pokloni gradu.

"Moja je dužnost, kao što je to bilo i tokom mog djelovanja kao umjetnika, da ovoj sredini dam ono što je najbolje, najkvalitetnije. Želim da ostavim tragove svog umjetničkog rada. Pokušaću da u jednoj ustanovi, kao što je Muzej,  poklonim to opštini", ističe Handanović.

Takav poklon se ne odbija, kažu u Muzeju. To bi za njih značilo stalnu postavku vajarskih radova i proširenje djelatnosti.

"Ne samo što je to naš Drago, koji se dokazao od Doboja do Pariza, nego što bi to nama bila odlična uvertira za formiranje odjeljenja istorije umjetnosti", kaže Nebojša Dragojlović, direktor Muzeja u Doboju.

Trenutno nema dovoljno prostora da bi Muzej mogao da prihvati Handanovićev umjetnički legat, ali muzejski radnici ne sjede skrštenih ruku.

"Mi smo uradili idejni projekat proširenja zgrade, gdje bi kroz eventualno proširenje Muzej dobio novih 150 kvadrata, a s čime bi se grad, ukoliko želi da finansira to proširenje, na jedan prigodan način odužio Dragi", ističe Dragojlović.

Iako u poznim godinama, Handanović s jednakom motivisanošću i ljubavlju izrađuje svoje skulpture, drži predavanja i radionice, izlaže.

"Zaista sam srećan i zadovoljan, mislim da sam puno toga napravio. Nadam se da će me poslužiti zdravlje, da ću moći i dalje da radim", rekao je Handanović.

Napravio je više od 30 spomenika i 15 skulptura, postavljenih na javnim mjestima u brojnim gradovima, najviše u Doboju. U veoma malom prostoru Muzeja i Narodne biblioteke, koje samo ulica dijeli, postavio je pet likovnih objekata, napravljenih u isto toliko različitih tehnologija.

Lapidarijum sa kopijama nekropola stećaka u natur betonu, samo je jedan od trajnih Handanovićevih spomenika u Doboju.

RTRS

Tagovi: