Srbački srednjoškolci prave lažno zlato i Teslin transformator

Učenici Centra srednjih škola ''Petar Kočić'' iz Srpca koji su učlanjeni u sekcije fizike i hemije već godinama impresioniraju svojim eksperimentima i kreativnim izumima kojima poboljšavaju nastavni proces u ovoj školi.

Svoj talenat i kreativnost mladi fizičari su u prvom polugodištu ove školske godine iskoristili kako bi izradili Teslin transformator, što je veliki izazov i za najbolje inženjere čak i kad se govori o najmanjem modelu transformatora.

Ranijih godina izrađivali su jonizacionu komoru za dokazivanje radioaktivnih elemenata, što je predmet atomske i nuklearne fizike, a jedan od mladih fizičara je digitalizovao klasični optički mikroskop pomoću digitalne kamere na okularu.

Na ovaj način reprodukovao je sliku na video-bim i omogućio da svi učenici u odjeljenju vide ono što se nalazi pod mikroskopom, što do tada nije bilo moguće.

Vođa sekcije fizike profesor Saša Babić kaže da se oni bave primijenjenom fizikom, jer teorijski dio već obrađuju tokom redovne nastave.

"Atmosfera je radna i učenici sa interesovanjem pristupaju eksperimentima. Ne bavimo se analiziranjem, nego se trudimo da ono što je naučeno primijenimo na praktičan način", rekao je Babić.

Slična atmosfera vlada i među članovima sekcije za hemiju koju vodi profesorica Slađana Račić-Malbašić. Sekcija broji 24 člana i održava se svakog četvrtka.

Na časovima su izvedeni mnogobrojni eksperimenti, poput reakcije bojenja plamena alkalnih i zemnoalkalnih metala, preparacija k-stipse, dobijanje vodonika i ispitivanje njegovih osobina, a jedan od najuspješnijih eksperimenata je bio dobijanje lažnog zlata.

"Cilj sekcije je da se učenici upoznaju sa načinom izvođenja eksperimenata, da bi im bilo lakše prilikom studiranja. Veoma sam iznenađena što se ovoliki broj članova zainteresovao za sekciju. Oni pokazuju veliko interesovanje i zadacima pristupaju veoma odgovorno", rekla je Račić-Malbašić.

Mladi hemičari prošlog mjeseca prisustvovali su radionici izrade prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka u sklopu projekta grupe mladih iz Srpca, gdje su aktivno učestvovali u izvođenju hemijskih procesa i izradi finalnog proizvoda.

"Priključio sam se sekciji jer me zanima eksperimentalna hemija, a planiram da i dalje aktivno učestvujem. Nadam se da ćemo ubuduće imati na raspolaganju više hemikalija kako bismo bili u mogućnosti da izvedemo još zanimljivih eksperimenata", rekao je učenik prvog razreda Gimnazije Nikola Živanić.

Rasadnik talenata

Centar srednjih škola "Petar Kočić" poznat je kao veliki rasadnik talenata. Ovu školu je pohađao i inženjer Filip Savić koji je 2014. godine proglašen za najboljeg studenta u istoriji banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta.

On je prošle godine završio master studije u Minhenu, a postao je i jedan od najmlađih članova Senata Republike Srpske. Njegovi roditelji Simo i Milena su dugogodišnji profesori matematike i hemije u srbačkom školskom centru.

(Glas Srspke)

Tagovi: