Počinje ''Kustendorf'', na konkurs stiglo više od 600 filmova

U Drvengradu, na Mokroj Gori, sutra počinje 11. Međunarodni filmski i muzički festival ''Kustendorf'', čiji je osnivač i umjetnički direktor Emir Kusturica, a gost će biti proslavljeni reditelj Paolo Sorentino.Na ovom festivalu na Mećavniku, koji će trajati do 21. januara, tradicionalno će se naći mladi filmski stvaraoci i velikani svjetskog autorskog filma.

Festival će otvoriti reditelj Ruben Ostlund, kanski pobjednik sa filmom "Skver", a Sorentino će gost biti drugog festivalskog dana.

Kusturica je protekle sedmice na konferenciji za novinare rekao da je zamisao organizatora ove godine bila da se uspostavi komunikacija o temi šta je film, a šta televizijska serija, te da li je serija postala glavna.

"Zato će glavni gost, odnosno dobitnik Nagrade za budući film, koja od ove godine dobija naziv `Drvo života` biti Paolo Sorentino", naveo je Kusturica i dodao da će Sorentino u okviru festivala razgovarati sa gostima o svojoj seriji `Mladi papa`, koja će biti prikazivana svih pet dana.

On kaže da će se za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiti filmovi mladih režisara iz Holandije, Kine, Libana, Jordana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izreala, Franuske, SAD, Hrvatske, Meksika.

"Na konkurs je stiglo više od 600 filmova, a u selekciji su se našli filmovi koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umijeću, autentičnom pogledu na svijet", dodao je Kusturica.

On je istakao da će publika "Kustendorfa" moći da pogleda nagrađivane filmove "Nikada nisi zaista bio ovdje" reditelja Lin Remzi, filipinski film "Rikša", bugarski film "Pravci", kineski film "Sunce koje može da pomjera planine", kao i francusko-belgijski film "Vjernost", dok će razgovore sa studentima voditi reditelji ovih filmova.

Kusturica je najavio da će retrospektiva Festivala biti posvećena istaknutim filmskim umjetnicima, glumcu Aleksandru Berčeku i režiseru Paolu Sorentinu, a u okviru ovog dijela programa biće prikazana dva jugoslovenska filma iz 1967. godine - "Breza" i "Praznik".

"Kustendorf" će, kako je rekao Kusturica, u okviru pratećeg programa predstaviti dva nova filma - "Pesma jezera Svej" Arija Golda i dokumentarac "Nema bogova, nema gospodara: istorija anarhizma" Tankreda Ramona.

Govoreći o muzičkom programu Festivala, Kusturica je rekao da će svake večeri nakon projekcija i radionica biti upriličeni koncerti muzičkih grupa, među kojima je kao posebno interesantnu najavio grupu "Japalkan", koja isključivo stvara i izvodi srpsku muziku.

On je otkrio da će gosti "Kustendorfa" među prvima čuti numere sa novog albuma "No smoking orkestra".

Festival organizuje produkcijska kuća "Rasta internešnel" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Od osnivanja 2007. do sada, kroz "Kustendorf" su prošli brojni mladi umjetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svjedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje.

Među eminentnim gostima koji su do sada posjetili "Kustendorf" su Nikita Mihalkov, Andrej Končalovski, DŽim DŽarmuš, Lav Dijaz, Paolo Sorentino, DŽoni Dep, Žak Odijar, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov i mnogi drugi.

Tagovi: