U Aluminu ponovo ušla policija

Samo dan nakon što je u javnost isplivala informacija da je banjalučki Viši privredni sud odbacio žalbu Ukio banke, čime su joj ponovo osporena potraživanja od 155 miliona maraka, u ''Alumini'' je osvanula policija.

Na meti je, nezvanično, Sonja Rubež, nekadašnja šefica pravne službe “Birča”, iz vremena kada su fabrikom glinice upravljali Litvanci.

Policija je navodno ispitivala svjedoke o povezanosti Rubežove i njenog supruga sa litvanskom upravom, koja je dovela do propasti “Birča” i iznošenja oko milijardu maraka iz Srpske. Da je policija bila u Alumini, za ATV potvrđuje i predsjednik uprave, Milorad Motika.

Kaže da ne zna šta su tamo tražili, a nije ih ni pitao. Dok u Ministarstvu unutrašnjih poslova ne otkrivaju detalje istrage, već samo kažu da provode aktivnosti na osnovu prethodne prijave, Rubežova za ATV poručuje da je spremna da sarađuje sa institucijama i da se nada da će se sve brzo završiti. Tvrdi da je sve što se o njoj priča i piše namještaljka.

“Jedan od ljudi koji je i sada u Alumini, on je meni i na početku rekao kad sam se nervirala zato što baš mene izabraše, jer sam ja bila jedina koja se suprotstavljala i koja je govorila za svaku sitnicu obavijestiću Vladu, a on je meni tada rekao – Sonja, da je neko drugi, ne bi bilo interesantno. Ti si poznata u cijeloj RS, a mora neko biti kriv”, izjavila je Sonja Rubež.

Rubežova tvrdi da je upravo taj kolega odgovoran za, kako kaže, hajku koja se vodi protiv nje, ali njegov identitet ne želi da otkriva.To nije prvi put da se policija bavi njenim slučajem. U oktobru su češljali dokumentaciju “Alumine”, ali optužnica nije podignuta.

Dok se policija bavi fabrikom, stečajni upravnik “Birča” i dalje je zaokupljen posljednjom presudom. Lazo Đurđević kaže da je očekivao takav ishod. I sam je svojevremeno osporio potraživanja Ukio banke.

Lazo Đurđević, stečajni upravnik fabrike glinice “Birač” na pitanje šta znači to danas odgovara:

“Po meni znači da, ukoliko se ne bi ulagale žalbe, ukoliko bi pravosnažna presuda postala konačna, mi bismo stekli uslove da idemo ka završetku stečajnog postupka”.

Gradonačelnik Zvornika nada se prekidu stečaja. Ne bi, kaže, da se miješa u rad pravosuđa. Poručuje da je njegov lični stav poznat, ali i da bi za njegove sugrađane normalizacija poslovanja ”Alumine” od koje živi hiljadu i po ljudi, bila itekako korisna.

“Mislim da kraj stečaja se nazire, ali da bi on bio što prije, ipak tu treba postići neki dogovor sa svim učesnicima u postupku. Naravno, Vlada Rs će donijeti svoj konačan stav za koju opciju su oni, skupština povjerilaca takođe”, rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Ministar industrije, Petar Đokić, poručuje da je ponovno odbacivanje litvanske žalbe korak naprijed za to preduzeće, ali i da se pokazalo da je Vladina odluka o pokretanju stečaja bila ispravna.

“Ovim je opasnost svedena na daleko, daleko manju mjeru nego što je postojala u jednom ranijem periodu. Da li će sad se nezadovoljni upustiti u neki novi, dodatni postupak koji nas može teretiti, mi to ne znamo, ali prema ovom sadašnjem, formalno-pravnom stanju, u ovom trenutku ovo je veoma pozitivno za “Aluminu”, navodi Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

U teoriji, moguća je žalba Ukio banke Vrhovnom sudu. Advokati “Birča” u stečaju poručuju da, pošto je ponovo odbačena žalba, ni Pavgord nema više šta da traži. U tom preduzeću, zvanično, još se neće oglašavati, ali poručuju da postupak koji Ukio banka vodi protiv “Birča”, i onaj koji oni vode protiv “Alumine” nemaju veze jedan sa drugim, i da će, što se njih tiče, nastaviti da vode pravnu bitku koju su počeli.

(ATV)

Tagovi: