Zakonom protjerati mobilne iz škola

Nastavnici se žale da tokom nastave brojni đaci koriste mobilne telefone, igraju igrice, dopisuju se i stavljaju statuse na društvenim mrežama iako je zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju zabranjeno korištenje mobilnih telefona u toku nastave, ali nije njihovo donošenje u obrazovne ustanove.

Tako mnogi direktori škola u RS smatraju da bi zakonom trebalo zabraniti donošenje mobilnih telefona u škole, jer kažu da ometaju nastavni proces.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da postojećim zakonom nije precizirano da učenik ne smije donositi mobilni telefon u školu.

"Većina škola bi rado prihvatila da se u potpunosti zabrani donošenje telefona u škole", kazao je Popržen.

On dodaje da nije sporno imati mobilni telefon i koristiti ga u one svrhe za koje je namijenjen, međutim učenici ga koriste za zabavu.

"Na časovima se đaci nerijetko igraju, dopisuju i postavljaju statuse na društvenim mrežama tako da ne prate nastavu", naveo je Popržen.

Neke škole su same preduzele svoje mjere u vezi s mobilnim telefonima.

Tako je Branko Anđić, direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Busnovi, kod Prijedora, rekao da je u njihovoj školi zabranjeno nošenje mobilnih telefona.

"Ukoliko neki od đaka imaju potrebe da kontaktiraju roditelje ili imaju neki drugi problem upućujemo ih da se jave upravi škole", kazao je Anđić.

Prema njegovim riječima, u dogovoru s roditeljima donijeli su zaključak da djeca ne nose telefone u školu.

"Međutim, ako se desi neki sporadični slučaj da je dijete donijelo mobilni telefon odmah se sugiriše da ga ugasi i ostavi u torbu", dodao je Anđić.

Slavko Dragosavljević, direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Srpcu, kazao je da je uprava škole predložila da se zabrani donošenje mobilnih telefona, ali da Savjet roditelja to nije podržao.

"Djeca koriste mobilne telefone u školi, dešavalo se da su ih i na nastavi koristila, međutim mi smo to sasjekli u korijenu", kazao je Dragosavljević.

Dušan Mišljenović, direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci, kazao je da donošenje telefona u školu nije zabranjeno, ali je zabranjena upotreba tokom nastave.

"Mi u školi trenutno radimo na tome da se maksimalno smanji upotreba telefona kroz razna predavanja za učenike i roditelje", kazao je Mišljenović.

Kako priča Mišljenović, treba da se ugledamo na Francusku, koja će od septembra ove godine u potpunosti zabraniti korištenje mobilnih telefona u školama. Učenici će u Francuskoj smjeti u školu donijeti telefone, ali im neće biti dozvoljeno da ih izvade iz torbe čak ni na odmoru, što bi trebalo da pokrene pravo druženje umjesto korištenja tehnologije.

"Bio bi izuzetno zahvalan kada bi naše Ministarstvo prosvjete i kulture, roditelji i Republički pedagoški zavod dali svoj doprinos da to bude i kod nas", dodao je Mišljenović.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole iz Banjaluke i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka, kazao je da korištenje mobilnih telefona i te kako ometa nastavu.

"Individualno je kako će profesori u dogovori sa djecom riješiti problem da se odlože telefoni, ali svakako je problem koji treba urediti", kazao je Bajić.

Roditelji školaraca kažu da se osjećaju sigurnije kada znaju da u svakom trenutku mogu provjeriti gdje je i kako je njihovo dijete, pa zato dozvoljavaju da nose mobilne telefone.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da se korištenje mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje video-klipova za vrijeme boravka u školi i njihova dalja distribucija smatra težom povredom obaveza učenika, propisano zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Nezavisne novine

Tagovi: