Ništa od postrojavanja Srba iz Oružanih snaga BiH

Ako je neko mislio da će posjeta Mladena Ivanića Trećem pješadijskom puku, dan prije Dana Republike, značiti i njihovo sutrašnje postrojavanje prevario se. Dilemu je i definitivno razriješio srpski član Predsjedništva.

“I sam ovim sam samo htio da pokažem da i vojnici i oficiri imaju pravo da obilježavaju, i oni, praznik 9. januar”, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Na pitanje da li to znači da definitivno Treći pješadijski puk neće sutra biti na defileu Ivanić je odgovorio:
“Sve što sam o toj temi imao reći, već sam rekao i danas, ovaj dan, i strašnji dan ne bih time opterećivao, osim ako ne budem prisiljen”.

Prije tri dana Ivanić je Dodiku imao šta da kaže i to u pismu gdje je predsjednika Republike optužio da je odgovoran za sutrašnje nepostrojavanje srpskih vojnika.

Dan poslije činilo da su sjekire zakopane pa su u hramu Hrista spasitelja stajali jedan pored drugog. Zajedno su bili i danas na groblju “Sveti Pantelija” gdje su kratko popričali. U vrijeme dok su kamere snimale izjavu Željke Cvijanović, pokušali su da razjasne neodoumice o sutrašnjem danu.

Mislim da razgovor uopšte nije bio neprijatan. Onaj ko je mislio da je neprijatan taj treba i da kaže šta je čuo. Ja ne znam šta je mogao čuti”, kaže Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjednik Srpske danas,ipak, ni jednom riječju nije spomenuo treći pješadijski puk – vjerovatno jer i sam misli da je na tu temu prethodnih dana sve rečeno.

Moram da kažem da sa posebnim osjećajem dočekujemo ovaj dan. Čitava RS je usmjerena ka tome da ovaj dan obilježi na najbolji mogući način”, rekao je Molorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Prepucavanja na relaciji Dodik-Ivanić trajala su danima. Dodik je ranije pozvao Ivanića da svojom odlukom obezbijedi učešće puka nakon čega mu je stigao odgovor da organizacioni odbor nije tražio učešće srpskih vojnika u svečanom defileu i da je Dodik javno rekao da to ne želi. Šta god da su danas rekli jedan drugom, vojnicima trećeg puka to ništa ne znači. Od njihovog postrojavanja u Banjaluci nema ništa.

ATV

Tagovi: