Uspješna godina za srbačke lovce

Članovi Lovačkog udruženja ''Srna'' iz Srpca u protekloj lovnoj godini odstrijelili su 24 srndaća, tri srne, pet divljih svinja, 850 prepelica i 40 grlica.

Do 5. januara je dozvoljen lov na fazane a do 15. januara lov na divlje svinje, nakon čega kreće sezona lova na divlje patke i guske koja će trajati do 1. marta.

Tokom mjeseca januara lovci će iznositi so i hranu u lovište a vrijeme odstrela predatora biće naknadno saopšteno.

Predsjednik udruženja Goran Savanović podsjetio je da je u lovište tokom godine uneseno 500 fazana starosti 15 nedjelja, za šta je izdvojeno 7.500 KM. 

„Kupljene su dvije automatske hranilice i postavljene u lovišta u Starom Martincu i Rakovcu a za potrebe lovočuvarske službe nabavljene su dvije kamere za osmatranje kretanja divljači i akcije protiv krivolova, kao i jedan polovni automobil marke Golf 2“, rekao je Savanović.

Nedavno je šumarski inspektor Republike Srpske izvršio kontrolu primjene propisa u srbačkom lovištu, pri čemu je konstatovano dobro stanje bez naloženih mjera za otklanjanje nedostataka.

U srbačkom lovačkom udruženju uspostavljene su brojne promjene u pozitivnom smislu. Povećana je učlanjenost koja je sa 330 narasla na 490 članova koji plaćaju članarinu. Smanjen je krivolov, a jedan broj ovih slučajeva je evidentiran u saradnji sa Policijskom stanicom Srbac i šumskim gazdinstvom.

Objedinjeno je lovište na površini od oko 27 hiljada hektara, uspostavljena nova lovna osnova za sljedećih 10 godina, te dobijena saglasnost za plan gazdovanja i normalno odvijanje lova. Poboljšana je i finansijska situacija jer su izmirene obaveze prema Lovačkom savezu RS, Poreskoj upravi i resornom ministarstvu.

„Udruženje posluje pozitivno jer su prethodne dvije godine bile sanacione, a očekujemo da ćemo ove godine izvršiti povećanje broja divljači i drugih lovnih kapaciteta, te izvršiti stabilizaciju članstva i unutrašnje organizacije rada društva“, istakao je Savanović.

(srbac-rs.com)

Tagovi: