Život u kući punoj ''zvijeri'' (FOTO)

Americki stafordski terijeri najposebniji su psi na svijetu, koji su uvijek veseli i vedrog duha i u poznoj starosti, ako je vjerovati našoj današnjoj sagovornici, Svjetlani Šutilović, odgajivačici pasa Goldwyn Staff 10/07.

Kako kaže, ovi psi bi sve dali, pa i posljednji atom snage da uvesele svoga vlasnika i ispune ono što se od njih traži. Veoma su privrženi ljudima, sa djecom su izuzetno strpljivi i nježni te su u matičnoj zemlji (Americi) dobili naziv "Nanny dog" (dadilja).

Jako su teritorijalni i sam odgoj psa ove rase zahtijeva od vlasnika ozbiljnost i određeno predznanje o psima. Najbitnije je da se sa pas od "malih nogu" krene socijalizovati i takav pas će da izraste u staloženog i mirnog, pravog predstavnika ove rase.

 

Svjetlanin prvi pas bio je Engleski koker španijel, Lina, koju je dobila od očevog prijatelja na poklon kad je imala svega 8 godina. Poslije Line u njihov dom stigla je Njemačka tigrasta boxerka Ada i u tom periodu naša sagovorica sa još par entuzijasta i zaljubljenika u kinologiju i pse osniva kinološko društvo u Banjaluci.

 

Njena ljubav prema psima datira još od ranog djetinjstva. Na samom početku našeg razgovora, prisjeća se kako nije mogla da prođe pored napuštenog psa ili kučeta na ulici dok je išla u školu, pa bi tako često i kasnila na časove. Morala je ići i na razgovor kod direktora jer ju je u školskom dvorištu čekao čopor pasa o kojima se brinula i koje je hranila.

 

Kako se priča o ljubavi prema životinjama nastavila uz lavež, vlažne njuškice i razigrane repiće, Svjetlana nam je ispričala kako je sasvim slučajno došla do svoje prve ženkice Americkog stafordskog terijera Britney not Spears 2001. godine i kako se njihova sudbina dalje odvijala.

"Sa Britney kreću neki moji ozbiljniji koraci u izlozbenom smislu. Britney za kratko vrijeme postaje Juniorski Sampion ljepote i nakon toga Zreli sampion u ljepoti BiH. Tada sam već ozbiljno razmišljala da uplovim u vode kinologije i kao uzgajivač, a ne samo izlagač. Tako iz Britneyinog drugog legla koje je imala sa šampionskim mužjakom ostavljam jednu lijepu ženkicu po imenu Moonlight Melody Goldwynstaff koja je iz svoja dva legla, sa viseštrukim svjetskim i evropskim sampionom Don King of Rings, dala pse vrhunskog kvaliteta. Iz njenog drugog legla u odgajivačnici ostaje Athos King of Rings Goldwynstaff-Nando, koji postaje šampion u ljepoti Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, te tako postaje Multi šampion u ljepoti i slobodno mogu reći da je Nando ponos i dika odgajivačnice", rekla je naša sagovornica.

Tako je ova ljubiteljka pasa napravila i jedini logičan idući korak, a to je registracija pri FCI u Briselu i na taj način zaštitila ime svoje odgajivacnice Goldwyn Staff 10/07.

Nismo mogli zaobići temu (ne)mara našeg grada prema četveronožnim prijateljima pa tako Svjetlana ističe činjenicu da u Banjaluci postoji samo jedan park za pse, i kako to govori sve o ovoj problematici:

"To što cijeli grad dolazi samo u jedan 'park za pse' i što postoje zabrane za šetnju pasa kroz gradske parkove i uži centar grada samo govori kakav je odnos prema psima, a ujedno i prema njihovim vlasnicima. Mislim da se treba ugledati na druge države u okruženju, gdje svako naselje ima park za pse i gdje psi mogu da se voze u gradskom prevozu. Takođe postoje 'pet frendly' kafici i vlasnici mogu sa svojim ljubimcima sjesti u kafic i popiti kafu bez da ih niko ne šikanira ili gleda ispod oka..."

 

Tim portala mojabanjaluka.info uživao je u posjeti razigranoj ekipi od koje smo naučil da je ljubav definitivno najvažnija stvar u životu i da se njome grade nesalomivi mostovi povjerenja. Doduše, ne smijemo zaobići i pokoji slatkiš i on je podjednako važan svim šapicama Smile.

T.B. 

Tagovi: