Film ''Lica Lafore'' prikazan u Evropskom parlamentu

Nakon brojnih projekcija koje su izazvale veliku pažnju javnosti u Republici Srpskoj i regionu, dokumentarni film ''Lica Lafore'', autora Denisa Bojića, u produkciji RTRS-a našao se pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma "Djeca" ovo je drugi put da se Javni servis Republike Srpske na ovakav način prezentuje u Evropskom parlamentu.

Projekcija je održana u organizaciji poslaničke grupe u Evropskom parlamentu "Evropa nacija i sloboda", koju čine partije iz Francuske, Holandije, Belgije, Italije i Austrije.

U okviru projekcije, Denis Bojić je pred evropskim parlamentarcima otvorio debatu na temu rijetkih bolesti, navodeći primjer porodice Gajić iz Banjaluke koja je individualnom borbom uspjela da inicira rješenje jednog globalnog problema. Brojni evropski parlamentarci ostali su bez teksta nakon potresne priče porodice Gajić.

- Ovo je izuzetno važan i potresan film, koji su evropski parlamentarci morali vidjeti. Na izvjestan način ostao sam postiđen činjenicom da je Francuska uložila tako malo u istraživanje tako teške bolesti, a sa druge stane osjećam ponos što je vaša mala zemlja uradila tako mnogo zahvaljujući porodici Gajić - rekao je Eduard Feran, potpredsjednik poslaničke grupe "Evropa nacija i sloboda".

Član Evropskog parlamenta Domink Bild izjavila je da je ovo film koji otvara nove perspektive, te da svi parlamentarci koji su pogledali film imaju priliku da ramisle o ovoj temi, o problemu rijetkih dječijih bolesti te ponude prijedloge.

Bojić ističe da je ova projekcija događaj od izuzetnog značaja, jer, prije svega, podiže svijest o teškim dječijim oboljenjima na najvišem institucionalnom nivou.

- Osim toga, ovo je jedinstvena prilika da nas politički vrh Evrope posmatra u jednom potpuno drugačijem svjetlu. Borba porodice Gajić je univerzalno motivišuća borba i sve zemlje u Evropi dijele ovu problematiku. Ponosni smo što smo, naizgled, beznadežnu borbu jedne banjalučke porodice predstavili na ovom nivou. Naravno, ovo je samo zamajac koji će nas sve zajedno dovesti do velike pobjede, a to je terapija protiv ove okrutne bolesti - kaže Bojić.

Nakon Strazbura, film "Lica Lafore" očekuju prikazivanja na međunarodnim festivalima u Grčkoj, Rusiji i Americi. Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za pronalazak lijeka za Laforinu bolest, od koje su oboljele njihove dvije kćerke.

Denis Bojić je ove godine po izboru "Nezavisnih novina" dobio prestižnu novinarsku nagradu "Nikola Guzijan", upravo zbog ovog filma "Lice Lafore" kao i dokumentarnog filma "Djeca".

(RTRS)

Tagovi: