Radojica Vidović, političar za primjer: Odbornik promijenio život mještana

Šest godina odborničkog mandata u Skupštini opštine Srbac bilo je dovoljno Radojici Vidoviću da korjenito promijeni uslove života u svome selu.

On je, zajedno sa grupom entuzijasta, inicirao izgradnju društvenog doma od 500 kvadrata, rekonstrukciju školske zgrade, objekta FK Mladi Krajišnik, nadstrešnica autobuskih stajališta, izgradnju tribina na fudbalskom stadionu, igrališta za rukomet, košarku i odbojku. Tokom Vidovićevog odborničkog mandata formirano je i Kulturno - umjetničko društvo „Đerdan” koje okuplja stotinjak članova svrstanih u nekoliko sekcija.

Svake godine su domaćini međunarodne manifestacije folklora i narodnih običaja.

"Povjerenje koje sam dva puta dobio na lokalnim, te na izborima za Savjet mesne zajednice, obavezuju me na stalnu aktivnost i uvažavanje potreba na koje ukazuju moje komšije. Zajedno sa njima nastojim uveriti lokalnu i republičku vlast u opravdanost naših zahtjeva", rekao je Vidović, inače odbornik i član SNSD, koji ne pravi bilo kakvu razliku po političkoj liniji među Kukuljčanima.

Zato mu oni redovno uzvraćaju povjerenjem. Na opštinskim izborima za Radojicu je glasalo više od 80 odsto birača u njegovom selu, a isti omjer je i na izborima za rukovodstvo u Mjesnoj zajednici Kukulje, čiji je on višegodišnji predsjednik.

"Ukupno je ovdje utrošeno približno 400.000 KM u posljednjih šest godina, što je za naše selo veoma vrijedno. Mnogi mještani su dobrovoljno radili na stvaranju boljih uslova života, na unaprjeđenju svoga kraja. Imamo i ambiciozne planove, prvenstveno izgradnju vodovoda zato što nam ljeti nedostaje pitke vode", objašnjava Vidović zacrtane ciljeve u svome selu.

Posebno vrijednim smatra izgadnju društvenog Doma koji je nedavno stavljen u funkciju i predstavlja mjesto okupljanja svih generacija.

"U Domu održavamo sastanke, savjetovanja o unaprjeđenju poljoprivrede, zabavne programe, to je mjesto i za svadbe, igru, pjesmu, opuštanje… Pod istim krovom su i kancelarije za Mjesnu zajednicu Kukulje i KUD", pojašnjava Vidović svrhu društvenih prostorija za koje odavno postoji potreba u ovom lijevčanskom selu.

Kukuljčani su posebno ohrabreni stalnim povećanjem broja učenika. Sada ih u njihovoj osmogodišnjoj školi ima 120, a jesenas je ovde upisano 14 prvaka. To je, pored centralne škole u Srpcu, najpovoljniji trend u selima ove opštine.

"U Kukuljama se osjetno vraća život, imamo dovoljno mladih koji se opredjeljuju za selo, tu grade svoju budućnost, vrijedno rade u poljoprivredi, a bave se sportom, kulturno - zabavnim programima… To daje potpuni smisao našim aktivnostima i mome nastojanju da opravdam povjerenje komšija stalno se zalažući u skupštinskim klupama i na drugi način za napredak ove sredine", smatra Vidović. On naglašava i doprinos Kukuljčana koji žive u drugim sredinama RS ili u svijetu, ali donacijama pokazuju da nisu zaboravili rodni kraj i svoje zemljake.

Milodaru Dodiku Kukuljčani ukrali bicikl

Kada je Vidović zatražio pomoć za izgradnju Doma od Milorada Dodika, predsjednika RS, on se požalio da mu je u vrijeme momkovanja na igranci u Kukuljama ukraden bicikl. Na svečanosti, prilikom otvaranja Doma Vidović je, u Dodikovom prisustvu, to ispričao brojnim mještanima.

"Prethodno sam pronašao stari, ali očuvan bicikl u selu i na svečanosti ga uručio Dodiku, rekavši da je to, po svemu sudeći njegov bicikl. Sada je ono ponovo u posjedu svoga vlasnika, a sa Kukulja je tako skinuta dugogodišnja ljaga", prepričava Vidović anegdotu sa Dodikovim biciklom.

EuroBlic

Tagovi: