Treći blok samo privezak velikih

Priča o formiranju tzv. trećeg političkog bloka u RS koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim koalicijama aktuelna je uoči održavanja svakih izbora.

Dok analitičari ocenjuju da najave o formiranju trećeg bloka male partije uglavnom koriste za tvrđenje pazara, odnosno kao način da se posle izbora priključe pobedničkoj opciji, postoje i mišljenja prema kojima je insistiranje na postojanju “trećeg puta”, koji se neće oslanjati na SNSD ili SDS, neminovnost na domaćoj političkoj sceni.

Najsvežija najava formiranja trećeg bloka stiže iz Prve SDS, čiji je visoki funkcioner Božidar Vučurević nedavno otkrio da ta politička stranka, zajedno sa Partijom ujedinjenih penzionera i “Snagom naroda”, koju predvodi bijeljinski ekonomista Aleksa Milojević, radi na formiranju trećeg “patriotskog” bloka u RS.

Čekaju rezultate

Međutim, Vučurević nije krio ni to da će taj tzv. treći blok, odmah posle izbora, pokušati da se priključi onima koji budu sposobni da formiraju skupštinsku većinu.

- Kada budu objavljeni rezultati videćemo kome je narod dao poverenje. Sa tom stranom pravićemo moćnu većinu, kakva je neophodna Republici Srpskoj u ovom vremenu – rekao je Vučurević.

Pre njega, priču o formiranju trećeg bloka uoči održavanja prošlih opštih izbora zajednički su plasirali tadašnji lider Napredne Srpske Adam Šukalo i predsednik DNS Marko Pavić, ali je ta koalicija bila kratkog daha.

Ponuditi nešto novo

Ništa dugovečnije nisu bile ni vesti o pravljenju novog trećeg bloka koje su početkom ove godine procurile u javnost, a u koji su, prema tadašnjim nezvaničnim informacijama, trebalo da uđu PDP, NDP i DNS.

- Političkoj sceni u Republici Srpskoj neophodno je osveženje. Svima je jasno da nešto treba menjati i da su potrebne korenite konceptualne promene. Građanima je potrebno da se ponudi nešto novo, što bi predstavljalo izlaz iz sadašnjih blokada i teške ekonomske i političke situacije u zemlji – kaže za “EuroBlic predsednik Srpske patriotske stranke Slavko Župljanin.

Njegovo ime se, inače, pre nekoliko meseci takođe pominjalo u javnosti u vezi s formiranjem nekog novog bloka, koji bi, prema najavama, trebalo da okuplja širu grupaciju vanparlamentarnih političkih stranaka.

Prostor za "male" partije

Župljanin, između ostalog, tvrdi da na sadašnjoj političkoj sceni u Srpskoj, oštro podeljenoj između koalicija koje predvode SNSD i SDS, ima dovoljno prostora za dobar izborni rezultat manjih političkih partija i onih koji, prema njegovim rečima, nude alternativu postojećem stanju.

- Postoji ogroman prostor za kvalitetnu promociju nekog novog političkog puta i to se može iskoristiti – tvrdi Župljanin.

Praksa

S druge strane, politički analitičar Radomir Nešković smatra da priča o trećem bloku u RS trenutno ne pije vode, odnosno da je dosadašnja praksa pokazala da je svaki pokušaj stvaranja navodne alternative sadašnjoj vlasti i opoziciji doživeo neuspeh.

- Odmah posle izbora takve stranke su tražile prvu povoljnu priliku da se pridruže većim partnerima iz grupacije oko SNSD ili onih okupljenih u Savezu za promene. I na sledećim opštim izborima glavnu reč vodiće dve velike koalicije, dok ostali imaju male šanse za bilo kakav zapaženiji rezultat – predviđa Nešković.

Šijaković: Šansa u evropskim temama

Sociolog Ivan Šijaković tvrdi da bi jedina šansa za zapaženiji izborni rezultat nekog novog političkog bloka u RS bilo vođenje kampanje koja se oslanja na priču o evropskim integracijama.

– Osnovni problem svake nove političke grupacije u RS je to što imaju skoro identične priče s onima koje već godinama troše najveće partije. Insistiranje na evropskim temama jedino bi moglo da probudi interes kod mladih, koji su najbrojniji izborni apstinenti – kaže Šijaković.

PIŠE: Boris Knežević, EuroBlic

Tagovi: