Humanost na djelu: Srpskom borcu bez srodnika podignut spomenik

Na bratunačkom gradskom groblju danas je, u organizaciji portala ''Despotovina'', podignut i osveštan spomenik srpskom borcu i logorašu Miletu Pašiću koji nije imao srodnika, niti potomaka da bi mu podigli spomen-obeležje.

Pašić je iz Krupe na Uni izbegao u Bratunac 1995. godine, a umro je 2013. godine. Sahranjen je o trošku Udruženja penzionera, ali mu nikada nije podignut spomenik, a drveni krst je već istrulio.

Njegov saborac i zemljak Zoran Ćuk održavao je Pašićevu humku, ali nije imao sredstava da podigne spomen-obeležje, pa se obratio za pomoć.

Portal "Despotovina" pokrenuo je humanitarnu akciju koja je naišla na dobar odziv i urađen i je postavljen spomenik kojeg su sveštenici danas osveštali i služili opelo za upokojenog Pašića.

- U ratu smo bili u rovu na liniji kod Krupe. Mile je bio i zarobljen i jedva je preživeo. Mučen je i iscrpljen u logoru - kaže Miletov prijatelj i pokretač ove humane akcije Zoran Ćuk.

On kaže da su sedam godina nakon rata živeli zajedno u jednoj prostoriji u Bratuncu i delili sve što su imali.

- Kada su mi sinoć rekli da je urađen spomenik i da će danas biti osveštan nisam celu noć mogao da zaspem. Bilo mi je žao i sramota što nisam mogao ništa da učinim da podignem spomenik i da se skromno obeleži Miletov grob. Hvala dobrim ljudima i ovo je veliki događaj i radost za mene jer sam ispunio moralnu i ljudsku dužnost prema svom prijatelju - kaže Ćuk.

Tagovi: