Dejtonski sporazum iz Pala fotokopija

Primjerak Dejtonskog sporazuma, koji je 31. oktobra pronađen kod Željka Kuntoša u Palama koji je zbog toga bio i uhapšen, nije original, utvrđeno je vještačenjem koje je obavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

- U cilju ustanovljavanja relevantnih obilježja spornih dokumenata primijenjena je nedestruktivna, kriminalističko-tehnička i forenzička metoda vještačenja, te funkcionalni optički instrumenti. Vještačenje je urađeno po osnovu naredbe Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužilaštva RS. Vještačeni dokument biće vraćen u depo Okružnog suda u Banjaluci - saopštio je iz MUP-a RS.

Kuntoš je bio vozač drugog poslijeratnog predsjednika Narodne skupštine RS Dragana Kalinića, a uhapšen je nakon pretresa njegove kuće u kojoj je pronađen dokument. Tada je saopšteno da je osumnjičen za trgovinu uticajem i da je nudio sporazum na prodaju za 100.000 maraka, a odmah poslije ispitivanja u Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci pušten je da se brani sa slobode. U tom tužilaštvu ranije su najavili da će nakon vještačenja odlučiti koje će korake dalje preduzeti.

Kuntošev advokat Miljkan Pucar u petak je bio nedostupan, a ranije je rekao da su kod Kuntoša pronađene dvije fascikle u kojima su kopije dokumenta na engleskom jeziku.

- U jednoj od fascikli nalazila se dokumentacija na engleskom jeziku sa potpisima, a u drugoj takođe neka dokumentacija na engleskom jeziku bez ikakvih potpisa - rekao je tada Pucar.

Pronalazak sporazuma, za koji se u prvi mah pretpostavljalo da je primjerak koji je nakon potpisivanja pripao RS, produbio je dugogodišnju misteriju u vezi sa nestancima originalnih primjeraka Dejtonskog sporazuma. Priča o tome da niko ne zna gdje se nalaze primjerci aktuelna je od 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić saopštio da je iz arhiva Predsjedništva nestao originalni dokument.

Gdje je primjerak koji je pripao RS niko nikada nije saopštio, a primjerak nema ni Srbija. Uporedo sa hapšenjem Kuntoša sarajevski mediji su objavili da je izgubljeni primjerak još ljetos pronađen u arhivi Predsjedništva BiH. U Predsjedništvu, međutim, niko nije siguran da li je riječ o originalu jer je dokument nepotpun, a nikada se nisu oglasili o tome.

(Glas)

Tagovi: