Sudski sporovi skupo koštali Srbac

Opština Srbac, po osnovu izgubljenih sporova u ovoj godini, isplatila je 187.885 KM.

Ova informacija predočena je odbornicima Skupštine opštine na nedavnoj sednici, koji su insistirali na detaljnim informacijama i odgovornosti za propuste koji su doveli do toga. Najveći deo navedene sume, čak 143.498 KM, isplaćen je nakon parničnog postupka Goranu Jovanoviću iz Srpca.

Spor je nastao pre deset godina u vezi Jovanovićevog zemljišta u Malim Sitnešima na kojem su izgrađene kuće za Rome, u okviru projekta stambenog zbrinjavanja ove populacije. Jovanović u zamenu nije dobio sve tražene parcele jer je deo tog zemljišta obuhvaćen projektom obilaznice regionalnog puta Srbac - Prnjavor.

Ponuđene parcele na drugim lokacijama, navode u srbačkoj opštini, Goran Jovanović nije prihvatio u zamenu. To je rezultiralo višegodišnjim sudskim sporom i presudom Osnovnog suda u Gradiški u korist Jovanovića, što je potvrdio i Okružni sud u Banjaluci.

-Podneli smo apelaciju na presudu Vrhovnom sudu RS ali to nije odložilo njeno izvršenje. Pokušali smo ovaj slučaj zaključiti kompromisnim rešenjem po pitanju dinamike isplate dosuđenog novca ali nismo uspeli. I pored svega, nadamo se da će presuda Vrhovnog suda biti bar delimično izmenjena u našu korist. Smatramo da za to ima osnova - rekao je Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine.

Preostali deo novca po osnovu izgubljenih sudskih sporova su isplate po presudi Okružnog suda u Banjaluci u korist Stojana Bilanovića, Miodraga Kragulja i Milana Skrobonje, bivših radnika opštinske uprave. Oni su dobili otkaze 2013. godine ali su, uvereni das u povređena njihova prava, podneli tužbe protiv opštine čiji epilog je usledio ove godine.

Više odbornika među kojima Mićo Malbašić i Saša Jovičić (PDP), Goran Ćosić (NDP), Saša Ilić (SNSD) i Dragan Lepir (SDS) pozvali su lokalnu vlast da utvrdi odgovornost svih aktera koji su prethodnih godina bili uključeni u ovaj proces.

Lepir je zatražio odgovornost po pitanju svih tužbenih zahteva protiv opštine kojim se, zaključno sa krajem 2016. godine, potražuje suma od 768.000 KM. U poređenju sa budžetskim kapacitetom, velikim obavezama i dugovima po različitim osnovama, izvesno je da dosuđene obaveze predstavljaju veliki teret za srbačku opštinu.

PIŠE: Milan Pilipović, EuroBlic

Tagovi: