Kinezi oduševljeni lutkarstvom RS (FOTO)

Delegacija Muzeja lutkarstva Dječijeg pozorišta RS vratila se iz Kine, gdje su publici predstavili izložbu lutaka, kostima i maski.

Izložba je održana u gradu Dong Guan u kineskoj provinciji Gvan Džo. Članovi delegacije - direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević, portparol ove ustanove Sanja Zekanović i lutkar Zoran Bjelošević, ne kriju zadovoljstvo zbog načina na koji su dočekani u ovoj dalekoj zemlji.

"Nas troje smo kineskoj publici predstavili izložbu koja je sadržavala 107 lutaka, 20 maski i kostima, a predstavili smo im i video-projekciju koja je prikazala inserte iz naših raznih predstava, tako da su svi kineski posjetioci mogli vidjeti rad Dječijeg pozorišta RS vezan za lutkarsku umjetnost", rekao je Bjelošević.

Zanimljivo je da je u vrijeme trajanja izložbe održavan i forum za inovacije u animaciji i dizajnu filma, gdje su govor održali i članovi delegacije iz Republike Srpske.

"Generalni direktor radio-televizije ove velike provincije Čen Ksijao ponudio je saradnju u najširem smislu u vezi s animacijom, jer smo rekli da imamo ovdje naše festivale za filmsku animaciju. Pored toga, mogu reći da je svaki dan našu izložbu posjetilo između 500 i 1.000 ljudi", naglasio je Bjelošević.

Takođe, tokom posjete Kini dogovoren je niz saradnji.

"Pred kineskom publikom će se u narednom periodu predstaviti i naše predstave 'Odisej - san o povratku' i komad 'Folklorna magija'. Naše trupe će odigrati 12 predstava u dvoranama koje imaju kapacitet preko hiljadu mjesta. Ova turneja je najavljena za maj naredne godine", dodao je Bjelošević.

(NEZAVISNE)

Tagovi: