Pijesak i so na lageru čekaju bijeli pokrivač

Preduzeća koja širom Republike Srpske zimi održavaju puteve tvrde da su spremno ušla u sezonu i da snijeg čekaju sa dovoljno mehanizacije, soli i radnika koji će se u idućih nekoliko mjeseci hvatati u koštac sa bijelim pokrivačem.

Sezona rada zimskih službi počela je 15. novembra i trajaće do 15. marta iduće godine.

Puteve na području Prijedora, Oštre Luke, Novog Grada, Kostajnice, dijela gradiške i banjalučke opštine i ove godine čistiće preduzeće „Prijedor putevi“.

- Nabavili smo oko 3.000 tona soli i dovoljno abrazivnog materijala. Više decenija se bavimo ovim poslom, tako da imamo dovoljno opreme i sve je spremno za predstojeću sezonu - rekao je direktor ovog preduzeća Radenko Crnogorac i dodao da zimska služba ovog preduzeća čisti 503 kilometra magistralnih i regionalnih puteva.

Šef zimske službe u „Mrkonjić putevima“ Milka Kalaba kaže da ovo preduzeće čisti snijeg na 326 kilometara puteva na teritoriji šest opština, od Banjaluke, preko Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Jezera pa sve do Kupresa.

- Intervenisali smo dva dana prije zvaničnog početka sezone. Na Mliništima, prema Kupresu bilo je oko dvadesetak centimetara snijega. Postavili smo vozila na osam punktova i čekamo snježne padavine - rekla je Kalaba i dodala da je ovo preduzeće obezbijedilo oko 4.000 tona soli i oko 8.000 kubika abrazivnog materijala. Kalaba ističe da im tokom sezone najveći problem prave smetovi, kojih je najviše na području Manjače i prema Kupresu, ali i put prema Banjaluci uz rijeku, jer je tu česta poledica.

U „Romanija putevima“, koji održavaju oko 700 kilometara puteva, kažu da su nabavili oko 5.000 tona soli i oko 8.000 kubika abrazivnog materijala, što će biti dovoljno za zimu.

- U sezonu smo ušli sa dovoljno mašina i radnika - rekao je tehnički direktor ovog preduzeća Dragan Buloščić.

Dodao ­je da se ovo preduzeće brine o dionicama puteva u Srpskoj na kojima ima najviše planinskih prevoja, pa je samim tim i njihovo održavanje otežano.

U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da će snijeg na gradskom području uklanjati preduzeća „Čistoća“, „Eko-euro tim“, „Niskogradnja“, dok će puteve u seoskim područjima čistiti „Kozaraputevi“, „Eko-euro tim“, „Niskogradnja“ i „Golden kard“. Iz Gradske uprave ranije je saopšteno da su nabavljene dovoljne količine soli, te da su pojačali nadzor u svim zonama, da bi pratili šta izvođači rade na terenu.

Obaveze građana

Na internet stranici Gradske uprave Banjaluka objavljen je vodič kroz rad zimske službe, u kojem su navedene i obaveze građana.

- Građani su obavezni da čiste snijeg ispred stambenih zgrada, te da uklanjaju snijeg i led sa krovova, ako predstavljaju opasnost za vozila i pješake. Vlasnici i korisnici poslovnih objekata dužni su da uklanjaju snijeg sa javnih površina uz objekat, u širini od najmanje dva metra - navedeno je u vodiču.

(Glas Srpske)

Tagovi: