Kancelarijski posao zamijenila ručnim radom

Jasminka Jasna Kumro raznim vrstama umjetnosti bavi se već punih 40 godina. Prvo je to bilo pletenje pa šivenje i heklanje, posljednjih godina dekupaž, da bi prije nepunu godinu počela i slikati na aluminijskoj foliji.

- Svoj prvi ručni rad - šal i kapu isplela sam još kao učenica šestog razreda i otad stalno nešto stvaram. Završila sam ekonomsku školu, ali sam vrlo brzo shvatila da kancelarijski posao nije za mene, nego sam šila, heklala i plela. Sada se bavim dekupažom i restauracijom namještaja, a otprije nekih godinu slikam na aluminijskoj foliji - govori Jasna.

Dodaje da je svim tehnikama ovladala sama putem interneta, jer tamo ima sve - ako neko želi, ako hoće i ima dobru volju, onda može i da nauči.

- Prije nepunu godinu zaintrigiralo me slikanje na aluminijskoj foliji. To je za mene bila jedna velika zagonetka ili rebus koji sam željela pošto-poto riješiti sama. Ja sam, inače, takav tip, samo ću pitati kada je velika muka. To je namjenska folija na kojoj se slika ili crta. Motiva je puno i samo ih treba znati prenijeti - kaže Kumro.

Jasna je pojasnila i kako to ona slika na foliji, odnosno šta je sve potrebno da bi se folija pretvorila u neki upotrebni predmet.

- Za jednu sliku na foliji s lakšim motivom treba mi do tri sata, ali za neke složenije i veće potrebno je i po šest-sedam sati. Dugo traje jer se radi u fazama. Kada završim rad lakom u spreju, ide sušenje tri sata i slika je spremna za uramljivanje - pojašnjava nam Kumro.

Prodaje radove

Dodaje da svoje radove prodaje uglavnom putem društvenih mreža ili na raznim bazarima i sajmovima, na kojim redovno učestvuje.

Piše poeziju

Kumro piše i poeziju. Izdala je i zbirku pjesama pod nazivom ”Sjećanja”, a, kako sama kaže, najviše piše o svom rodnom Trebinju, rijeci Trebišnjici te o njoj dragim ljudima ili događajima.

(avaz.ba)

 

Tagovi: