Jednogodišnja djevojčica nastavlja liječenje u Esenu

Liječenje jednogodišnje djevojčice Dalal Omerović iz Bihaća, koja je oboljela od najtežeg oblika leukemije, biće nastavljeno u njemačkom gradu Esen, gdje ona skupa s roditeljima putuje početkom naredne sedmice.

Prema riječima Indire Omerović, majke djevojčice, ona će tamo biti podvrgnuta liječenju hemioterapijom, a nakon toga biće ustanovljene dalje mjere liječenja te mogućnost transplantacije koštane srži.

"Već smo uplatili stotinu hiljada maraka za liječenje i vidjećemo kakva će biti reakcija na kemioterapije. Nadamo se najboljem", istakla je Omerovićeva.

Ona je dodala kako su u humanitarnim akcijama dosad prikupljena značajna sredstva, ali da u ovom trenutku nije poznato da li bi ona bila dostatna za eventualnu transplantaciju i koliko bi ona koštala. Bezbrižno djetinjstvo djevojčice surovo je prekinuto nakon što je proslavila svoj prvi rođendan, kada su liječnici dijagnosticirali da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije.

Njeni roditelji Indira i Hajrudin Omerović, kojima je ona prvo dijete, kažu kako su primijetili neobične promjene na očima djevojčice, zbog čega su je odveli na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Nakon toga upućeni su u Klinički centar "Dubrava" u Zagrebu, gdje je Dalal pregledana i nakon detaljnih analiza krvne slike ustanovljeno je kako boluje od teškog oblika leukemije.

Roditelji su odlučili da liječenje djevojčice nastave u inostranstvu s obzirom na ograničenost domaćih zdravstvenih kapaciteta kada su u pitanju ovako teške bolesti.

Omerovići žive od skromnih primanja i nemaju dovoljno sredstava za liječenje djevojčice, zbog čega im je potrebna pomoć dobrih ljudi. Dosad je organiziran niz humanitarnih akcija, a svi koji žele pomoći ovoj mladoj porodici sredstva mogu uplatiti na žiro račun broj 1862210333268585 u Zirat banci na ime Indira Omerović, s napomenom "za Dalal".

PIŠE: Zlatan Čekić, NEZAVISNE

Tagovi: